zaterdag 15 maart 2014

Zutphen


Tussen Amsterdam (020) en Rotterdam (010) bestaat een gezonde rivaliteit die rondom het voetbalveld soms ongezonde proporties aanneemt. Een soortgelijke burenkift bestaat er tussen Enschede (053) en Hengelo (074). In Enschede vinder de mensen dat ze het in Hengelo maar hoog in de bol hebben. In Hengelo zeggen ze dat Twente wel wat groter is dan Enschede alleen.

Kortom, buursteden leven vaak in onmin. Een soort haantjesgedrag.

Vorige week was ik in één van onze buursteden: Zutphen. Een iets kleinere stad onder de rook van Deventer. Een stad waar Deventer op geen enkele wijze mee in onmin leeft. Tenminste, het is mij nog nooit opgevallen. En hoewel het mooie weer natuurlijk wonderen deed, moet ik zeggen dat ik eigenlijk erg onder de indruk was van de schoonheid van de binnenstad van Zutphen. En dat je je afvraagt waarom ze in deze binnenstad niet ook zulke evenementen organiseren zoals het Dickenfestijn in Deventer.

En dat je je af gaat vragen hoe het komt dat Zutphen eigenlijk niet veel populairder is. De wikipedia-pagina over Zutphen geeft aan dat Zutphen pas laat echt tot bloei kwam doordat er gewoon minder industrialisatie was dan in andere steden. Iets minder industrie, iets minder betaald voetbal maar een even oud stadscentrum.

Zutphen is een vriendelijke zachte stad. Dat Deventer en Zutphen niet in onmin leven, is niet de verdienste van Deventer.... 

En zo ontdekte ik eigenlijk pas na jaren de mooie binnenstad van Zutphen.

Geen opmerkingen: