woensdag 5 maart 2014

Jos Debeij: 'De bibliotheek als timmerwerkplaats voor basisvaardighedenop' #welerenaltijd

 
 Jos Debeij had een vader die de basisschool heeft afgemaakt. Tot de 7e en 8e klas.  Zijn broer had TH.  En zijn vader was gelukkig Gelukkig als voorzitter van de voetbalclub en als hij een speech moest houden liet hij die door zijn broer schrijven. Wat had Jos gehoopt dat Oefenen.nl al had bestaan toen zijn vader leefde. Hij zou daar absoluut baat hebben gehad .

Na dat intro, gaat hij in sneltreinvaart door zijn sheets. Over de stijging van bibliotheekleden door de bibliotheekwet in 1975, over de digitale ontwikkelingen en de langzame afname van uitlenen. Ja, dat neemt misschien af, maar het aantal bezoekers en datgene wát er gebeurt in bibliotheken stijgt gestaag: de meest gebruikte verblijfsfunctie van dorp en stad. Een plek waar de burger die zichzelf moet redden terecht kan.  Kortom, het is drukker dan ooit in de bibliotheek. Werk aan de winkel!

Hij haalt de cijfers van Overijssel aan: 0 vestigingen gelsoten en stijgende gebruikscijfers. Ja, was knokken en tanden op elkaar maar wel mooi gelukt. En wie nu kijkt naar het rapport Cohen zie je dat die ontwikkeling zich verder zal ontwikkelen.

Hij haalt de voorleesexpres aan - voorlezen in taalarme gezinnen -, boekstart waar 50% van de kinderen in Deventer gebruik van maakt. Het opleiden van peuterspeelzaal- en kinderopvangleiders voor voorlezers. En zo weer verder naar Huis der Taal.

Je moet doen en ondernemen. Is het moeilijk? Nee, maar je moet het doen en organiseren. En dat samen met partijen en mensen. Echt, er zijn partijen en mensen genoeg die willen helpen.  Het ene na het andere taalpunt wordt geopend. Veel activiteiten vinden plaats op de vloer van de bibliotheek. De bilbiotheek als timmerwerkplaats van de samenleving.

We kopen samen de pakketten van ETV.nl als bibliotheken in Nederland. En als het aan Jos ligt, is dat niet elk jaar de vraag of we dat opnieuw inkopen maar maken we een structurele financiering hiervoor beschikbaar.

ETV.nl is de hamer van de timmerwerkplaats van de samenleving. De bibliotheek kan niet zonder die hamer.

Is de bibliotheek klaar
? Nee, de mouwen opgestroopt en aan de slag!

Geen opmerkingen: