woensdag 19 maart 2014

Nog beter dan stemmen.... zelf doenVandaag zijn er gemeenteraadsverkiezingen. De afgelopen weken werd mijn tijdlijn op Twitter flink gevuld door gemeenteraadsleden die plotseling (weer) begonnen te twitteren. De ene belofte na de andere zag ik voorbij komen. En ik leef in de wetenschap dat veel colleges na de verkiezingen gewoon weer bezuinigingsplannen op gaan stellen. Geld is in sommige kringen een schaars goed.

Met de participatiesamenleving in de nek mogen/moeten (omcirkel wat u zelf prettig vindt) we zelf meer en meer organiseren. Soms is dat vervelend en soms levert dat ook wel weer nieuwe energie en ideeën op.

Voor je buurt
Zo werd ik vorige week via Twitter (tussen al die twitterende raadsleden) geattendeerd op een initiatief op Voorjebuurt.nl. Een initiatief van hardlopers die de 'Groene van Amsterdam' wilden organiseren. Een hardloopwedstrijd door Amsterdam waar alles anders gaat en waar de wedstrijd zelf het goede doel is geworden. Geen vereniging die alles organiseert, geen gemeente en geen grote sponsor. De hardlopers organiseren zichzelf.

Schrijver Abdelkader Benali is één van de drijvende krachten achter de loop die op 10 mei in Amsterdam zal plaatsvinden.

Aanbieding: ik doe graag een keer mee
Wie het filmpje bekijkt ziet een beetje hoe 'Voor je buurt' werkt. Volgens mij liggen hier wel kansen voor bibliotheken, zeker voor wat kleinere projecten. Het lijkt mij leuk om een keer te doen en bied de eerste bibliotheek die zich daarvoor meld ook aan om een een keer mee te denken en te doen.

Overigens: Polarevestiging Dekker van de Vegt haalde afgelopen week € 75.000,- binnen via crowdfunding. Initiatieven waar burgers breed achter staan kunnen dus een substantieel bedrag op deze manier laten financieren.

De participatiesamenleving ten top. Nog beter dan stemmen..... zelf doen.

Schenken
Mocht u denken: toch te veel werk dan is deze tip van de New York Public Library nog wat voor u. Lotte Fields was tijdens haar leven een fanatieke gebruiker van de bibliotheek en liet de bibliotheek na haar dood 4,3 miljoen euro na. Wellicht wat morbide maar ik heb een bibliotheekdirecteur wel eens aangeraden om toch goede contacten te houden met vermogende en wat oudere klanten van de bibliotheek.

Nu maar hopen dat die gemeenteraadsleden die zo meteen gekozen worden, net zo creatief zijn met financiële middelen. Anders vrees ik toch het ergste. En zijn al die verzonden tweets, straks toch loze beloften. Nu maar hopen dat ze deze twee oppikken en dit artikeltje lezen.

Geen opmerkingen: