Claire Boonstra heeft een indrukwekkende loopbaan: vele malen uitgeroepen tot de meest invloedrijk vrouw in de technologie. Na vele mooie banen in het bedrijfsleven en politiek zet ze zich nu in voor onderwijs op basis van waarden in plaats van hierarchie.
Ze vertelt over haar loopbaan: van KPN, naar Unilever en naar... het World Economic Forum. En eerlijk gezegd, bij dat laatste komen vooral grijze mannen in pakken. Dat is toch de top niet? Zo leggen wij onze eigen normen aan voor de lat. Dit vinden wij dus de hoogste lat.
Vanaf het consultatiebureau - waar ze nu weer komt - wordt die lat al gelegd: kun je wel drie blokjes op elkaar stapelen? Daarna de CITO-score en later in bedrijven kom je in allerlei functieprofielen en functie-eisen. En als jij niet voldoet, moet jij veranderen.
Maar waarom niet andersom? Waarom niet werken met de kwaliteiten die iemand al heeft en zo iedereen tot bloei laten komen. Als je zo kijkt bestaat er dus geen hoog- en laagopgeleid. Als je zo kijkt is iedereen waardevol.
Eh, zit het onderwijssysteem in elkaar? Eh, nee. Dus moet het onderwijssysteem kantelen. En daar wil Claire zich voor inzetten. Zij stopte met al die mooie banen en startte een beweging. Ze riep mensen op om haar te helpen. Ze kreeg duizenden reacties: mensen die het met haar eens waren en mensen die daar ook al mee bezig waren.
Wie dat systeem wil veranderen heeft met nogal wat spelers te maken: politiek, wetten, werkgevers, media, lesmethodes, cito. En het gaat dus niet werken als iedereen nu naar boven gaat kijken waar een mogelijke oplossing vandaan moet komen. Want zo gaat die verandering er natuurlijk niet komen. Die verandering maken wij zelf. Gewoon van hoe wij met mensen en met elkaar omgaan.
Laat deze dag dus niet alleen bij inspiratie blijven maar bedenk vandaag wat je daarin kunt veranderen. Want dat... maakt het verschil.
/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten