donderdag 13 maart 2014

Richard Watson 'Zeg niet Sttt maar Pssst!' #biebplaza



Bibliotheken verdwijnen rond 2018. Tenminste, dat was de voorspelling van Richard Watson. De man verteld het en werd niet gelyncht door de zaal. Opmerkelijk keurig publiek die bibliotheekmensen. Wie bij ADO roept dat ADO volgend jaar niet meer bestaat, weet zeker dat hij dat zelf ook niet zal meemaken.

Maar wat betreft de bibliotheek zegt hij toch dat hij erover twijfelt.

Richard Watson is de uitvinder van de 'extinction timeline', een tijdlijn die zegt wat er in de toekomst nog gaat verdwijnen.

In Australië hield hij een verhaal in 2008 voor bibliotheekmensen. En uiteraard reageerden die hetzelfde als de Belgen. Want hij voorspelde ook het einde van België. Niemand wil verdwijnen. Iedereen wil blijven.

De kracht van 'Publiek'
Maar waarom zou je een bibliotheek willen hebben die altijd dicht is op het moment dat jij hem nodig hebt? Het antwoord zit in het woordje: openbaar. Het openbare van de openbare bibliotheek gaat de bibliotheek redden.

Want 'openbaar' zijn of 'publieke ruimte' zijn Een plek waar jong en oud kunnen komen, mogen zijn en vragen kunnen stellen. Vragen, om verder te komen in het leven. Watson vertelt verder dat we goed moeten opletten tussen wat burgers nodig hebben en waar ze behoefte aan hebben. Daar zit een belangrijk verschil tussen.

Van Sttt naar Pssst
Bibliotheken zijn makers van cultuur. In plaats van St, moeten ze Pst, zeggen: 'heb je hier al aan gedacht'. Die functie is van wezenlijk belang voor de samenleving.

Dus bibliotheken: investeer in leesprogramma's, verleen diensten in gevangenissen, ziekenhuizen, zorg voor leeskringen, zorg voor programma's voor daklozen en andere mensen die verder geholpen moeten worden.

Bibliotheken moeten terug naar de ondersteuning van de samenleving. Bibliotheken zijn niet belangrijk omdat ze boeken hebben maar om de sfeer die het hebben van boeken geeft. Wie tussen boeken zit, acteert anders en biedt een podium voor andere activiteiten.

Wie zo denkt snapt ook dat de financiering van bibliotheken op de schop gaat. Bibliotheken worden niet meer betaald voor het hebben van boeken maar voor de diensten voor de samenleving. Maar binnen die taak mogen bibliotheken wel veel activistischer worden. Waar is de discussie over de waarde van het goed lezen van boeken? Precies. Boeken zijn er dus niet om de boeken maar om wat je ermee doet.

Watson wijst op het boek 'Bookends Scenarios' en adviseert een iedere het te lezen (zie link).

Watson gaat in zijn presentatie in op vier scenario's voor bibliotheken gebaseerd op de impact van ICT en het wel of niet virtualiseren van de bibliotheek.  Via ene klassieke bibliotheek gaat het via een soort sociale bibliotheek naar een bibliotheek die de duizelige digitale maatschappij helpt. Tot slot geeft hij het scenario 'Fahrenheit 451' waar de hele wereld gedigitaliseerd is.

Als je luistert hoor je dat in elk scenario een rol is voor de bibliotheek maar telkens gericht op het ondersteunen van mensen. Niet als boekenkopers.

De openbare bibliotheek verdwijnt niet. Ook in 2018 springlevend. Met de nadruk op 'openbaar'.

Hup aan de slag!

Meer info via NowandNext

 

Geen opmerkingen: