Microsoft. Ik zal eerlijk zijn, ik heb er een haat-liefde-verhouding mee. En zelfs zegt ze ook: velen moeten het kopen en willen het niet. Prima, mijn scepsis ontdooit.
Lezen in bed met een zaklamp. Zo begon Gonnie haar leesloopbaan. Maar komt ze tegenwoordig - als manager communicatie bij Microsoft - nog in de bibliotheek? Nee. Leest ze nog veel? Nee, geen boeken meer maar wel veel via de ereader. Weg kunnen dwalen naar andere werelden. De verbeelding als trigger.
Toen ze ging werken bij Microsoft mocht ze een introductieweek naar Seattle. Daar bezocht ze een huis van de toekomst waar de muren gingen voorlezen. Amazon was nog boekhandel, Google was een kleine zoekmachine en Twitter bestond nog niet. Had iemand voorzien dat dat de grootste concurrenten zouden zijn voor Microsoft? Nee. Weten we wat onze concurrenten zijn over vijf jaar? Ook niet.
Er zijn twee redenen om te veranderen: 1) onze huidige plek is een rotplek of 2) er is een plek dichtbij waar het fantastisch moet zijn. Gaat het slecht met Microsoft? Nee. Totaal niet. Welke drijfveer blijft dus over Microsoft? Precies. Die tweede.
Bill Gates zei ooit dat we al lang in het informatietijdperk leven maar nog handelen naar het pre-informatietijdperk. Ooit bedacht waarom we zes weken zomervakantie hebben? Heeft nog alles te maken met onze agrarische geschiedenis. Kinderen konden dan op het land werken. Veel werkende ouders vinden dit een ramp en toch lukt het onze samenleving niet om dat te veranderen.
Ook ons werken ondergaat zo'n zelfde verandering: vroeger waren we alleen aan het werk als we op kantoor waren. Tegenwoordig is ons werk overal en mailen we elke dag. Als werk niet meer aan de plek gekoppeld is, wanneer is dan nog iets werk? Dan wordt werk dus een aaneenschakeling van activiteiten.
Dus Microsoft startte een traject om dat verder te verkennen. Een reis zoals Gonnie zegt. En daarin ontdekte ze dat er veel ongeschreven regels zijn, zoals 'zichtbaar zijn op kantoor' waardoor toch maar iedereen in de file gaat staan. Terwijl als je die regel loslaat, de werktijden vloeibaar worden en het plezier vaak groter. En juist dat plezier en kunenn doen wat je graag wilt, is een belangrijke waarde.
En dus nam zijn het management mee naar een leeg kasteel in Duitsland. Een manager werd boos op haar: 'je hebt me niet verteld dat we een handdoek mee moesten nemen!' En zij terug: 'mijn kind is zelfsturender dan jij'. Over hoe management dus de ongeschreven regel meegeeft: 'jij moet voor mij zorgen'. En daarmee knechtten we elkaar.
En daar stopt ze haar verhaal. Ze stelt de vraag terug aan de zaal: 'wat hebben jullie nodig'. Wel grappig. De zaal moet plotseling schakelen want ze staan in de hoorstand in plaats van in de dialoogstand.
De eerste opmerking - zeer voor de hand - uit de zaal: 'stap over op Apple'. Okee, over naar de echte vragen.
Ze vertelt een verhaal over Windows 8 en hoe medewerkers werden ingezet voor de verbetering door zelf de met de gebruikers in gesprek te gaan. Geen grote campagne maar gewoon luisteren en die opmerkingen meenemen.
Op een vraag uit de zaal vertelt ze nog iets meer over de uitkomsten van de uitstap naar Duitsland. Dat heeft geleid tot veel meer vertrouwen naar medewerkers.
Een logische vraag is natuurlijk of we de files ook kunnen vermijden voor front-office-mensen? Heeft Microsoft daar ook ervaring mee? Haar antwoord is dat natuurlijk niet alles mogelijk is maar dat belangrijk is dat mensen weten waar ze voor ingezet worden. Ze gaf het voorbeeld van het callcenter van de Rabobank waar favoriete momenten minder punten kregen dan moeilijk invulbare uren. Het werd dus aantrekkelijk gemaakt om op minder makkelijke uren te werken. En tot slot: waarom zijn we eigenlijk open van 9 tot 5? Is dat eigenlijk niet ook zo'n overblijfsel van de vorige tijd?
Ik heb overigens niet de reactie gehoord dat het volgende Bibliotheekplaza in dat Duitse kasteel moet zijn... Wel zelf de handdoek meenemen dan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten