dinsdag 4 maart 2014

OBA-innovatieprijs



Deze ochtend was ik uitgenodigd bij een oude bekende van mij: de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Met de vraag: wil je mede-jurylid zijn voor de OBA-innovatieprijs. Hoewel mijn agenda 'nee' zei, zei mijn hart 'ja'. Dus ik ging.

En geen spijt. De OBA heeft - als grootste openbare bibliotheek in Nederland - een leuk initiatief ingevoerd: een eigen innovatieprijs. Al het personeel mag ideeën indienen. Dat doen ze nu een aantal jaar  en met leuk resultaat. De winnaar van de innovatieprijs mag zijn of haar idee uitvoeren.

Ideeën
Middels verschillende filmpjes konden kandidaten zich aanmelden. Dit jaar waren er vijf ideeën uitgewerkt: een glossy, een leuk idee voor personeelstrainingen, een apart idee voor rondleidingen, een club voor geslaagde allochtonen en een fotoshoot voor trouwe leden.

Winnaar(s)
Na rijp beraad van de jury won Dimitar Ruskov de prijs voor zijn idee voor de Culturele Club voor het Tweede Vaderland. Dimitar vertrok twaalf jaar geleden uit Bulgarije met een koffer met kleren en dromen. En zo begon hij in Nederland. De bibliotheek is zijn nieuwe haven geworden. Het is zijn wens om geslaagde allochten bij elkaar te brengen en naast een onderling netwerk ze ook in te zetten voor hen die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken. Oneerbiedig gezegd: een allochtone Lion's Club.

Een eervolle vermelding kreeg het idee van Hafida en Esther, twee klantenservicemedewerkers, om op een slimme manier personeelstrainingen via het intranet te regelen. Ook hun idee zal uitgevoerd worden.

Het was een prachtige ochtend: collega's die vol vuur een pitch houden, die onvermoede kanten laten zien en die rasechte ondernemers 'hun' idee verkopen. En ik heb bewondering voor al die collega's die opstaan met hun idee en zeggen: ik denk dat dit een goede kans is. Want er is moed voor nodig en alle deelnemers verdienen dan ook alle applaus.

Innoveren met medewerkers
En tegelijkertijd vind ik het wel dapper van een organisatie om gewoon iedereen te vragen om goede ideeën en om het beste idee ook uit te voeren. U roept misschien: 'dat kan toch altijd?' Ja natuurlijk, maar dat wil nog niet zeggen dat het gebeurt. Zeker grote organisaties kunnen innovatie verstoppen in staffuncties waar alleen Willie Wortels nog aan onbegrijpelijke projecten werken.

Dit idee van de OBA levert misschien niet de allergrootste doorbraken op, hoewel de beste ideeën soms heel voor de hand liggend zijn, het zorgt er wel voor dat iedereen de kans krijgt. Energie die in de organisatie zit, krijgt daarmee een kans. En bedank voor elk idee dat wordt ingediend, hebben er minstens tien nagedacht of ze het ook zouden doen.

Hulde dus voor alle deelnemers van vandaag: Dimitar, Hafida, Esther, Dirkje, Monique, Ann en Suma. Succes met al jullie ideeën! De wereld gaat er mooier van worden.

Volgend jaar is weer een OBA-innovatieprijs. Wie bij de OBA werkt kan dan weer meedoen.

3 opmerkingen:

Unknown zei

Mooi beschreven. En wat positief. Dit is een voorbeeld voor iedere bibliotheek: niet alles van bovenaf in de organisatie droppen. Applaus!

Anoniem zei

Natuurlijk is het zo dat het beste plan overal in een organisatie kan ontstaan. Dit is een goede manier om dit goud te delven.

Mark Deckers zei

@Annette en @anoniem: Dank voor jullie reacties.... Goud delven, dat is nog wel een mooie term.