vrijdag 7 maart 2014

Bibliotheekdirecteuren: Maak hier gebruik van! 'Liever de OZB omhoog dan een bibliotheek dicht....'

Al eerder schreef ik dat de inloed van bibliotheken op de huizenprijs € 1,6 miljard was.  De Vereniging Eigen huis presenteerde deze week een mooi onderzoek over de ontwikkeling van de Onroerend Zaak Belasting.

Hoewel de teneur van het hele onderzoek is dat de OZB omlaag moet, is er één uitzondering:

Bijna driekwart van de eigenwoningbezitters geeft aan liever de OZB te verhogen dan gemeente voorzieningen te sluiten. Gemeenten moeten zich nadrukkelijk en beter verantwoorden bij het maken van dergelijke keuzen. Dit leidt tot meer draagvlak

Het mooie van het onderzoek is dat de uitkomsten te presenteren zijn voor elke Nederlandse gemeente. Er rolt een prachtig PDF''je uit dat je zo kunt opsturen naar je gemeente.

In een wereld waar elke week een vestiging sluit, en waar de branche zich met het manifest 'Mijn bieb moet blijven' inzet voor behoud van een bibliotheek in elke gemeente, is dit een mooi lobby-instrument.

Dus bibliotheekdirecteuren: maak er gebruik van!

Met dank aan Mark Schaeffer voor de attendering.

3 opmerkingen:

Bart Janssen zei

Ik las vandaag dat er in Zaanstad voor gekozen is om de toeristenbelasting te verhogen om de 'culturele basisinfrastructuur' in stand te houden(waaronder de bibliotheek). Zie: http://www.dezaanonline.nl/westknollendam/college-stelt-de-bieb-verhoging-structurele-subsidie-voor/

Mark Deckers zei

@Bart: mooie aanvulling! Dankjewel.

Zomer65 zei

WOW! dit is echt mooi materiaal om mee aan de slag te gaan richting politiek. Ik ga dit zeker gebruiken in de kennismakingsavond die wij gepland hebben voor (nieuwe) raadsleden na de verkiezingen.