maandag 17 maart 2014

De glimlachmomenten in mijn wijkbibliotheek.... (ook te zien bij RTV Oost)Een paar jaar geleden stond ik in mijn eigen wijkbibliotheek. En naast mij stonden een oudere man en vrouw. Ze waren bezig met het uitzoeken van boeken. "Hoeveel mag je er eigenlijk meenemen?", vroeg de vrouw. "Oh, daar zou ik me maar niet druk om maken. In deze bibliotheek mag je zoveel meenemen als je wilt....." Een glimlachmoment.

Afgelopen zaterdag stond ik opnieuw bij die wijkbibliotheek en hoorde ik twee dames met elkaar praten: "Joh, ze hebben in de stad toch mooie lekker stoelen in de bibliotheek gekregen". "Ja," zei de andere vrouw, "bibliotheken veranderen echt hè. Dat las ik laatst ook al. De rol van bibliotheken verandert echt naar een soort huiskamer." Weer een glimlachmoment.

Waar je hard voor werkt, hoor je dan terug uit de mond van allerlei burgers. Wat jezelf al geloofde en soms in cijfers ook al zag, hoor je bevestigd door mensen van vlees en bloed. En zonder dat je er om vroeg.

Vorige week meldde ik al dat de Overijsselse bibliotheken een aantal opmerkelijke resultaten neerzetten. Waar de uitleencijfers in de afgelopen zeven jaar daalden in bibliotheken, stegen ze in Overijssel. Na zeven jaar een verschil van 50%.

RTV Oost maakt er een mooi item van met René Siteur (Bibliotheek Hengelo) en Jacqueline Roelofs (newerkmanager Overijssel Rijnbrink Groep) in de hoofdrol. Geen opgepoetst verhaal maar gewoon hetzelfde verhaal als wat ik zelf hoor uit de mond van gewone inwoners bij mij in de wijkbibliotheek.

En wie goed luistert, hoort dit verhaal niet alleen in Deventer maar op vele plaatsen.

Geen opmerkingen: