zondag 30 mei 2010

Hoe verder? : TNO-rapport eBooks : deel 7 : reacties en slot


Aan de martelgang van het TNO-rapport komt een eind. En dat is maar goed ook. We hebben er nu wel lang genoeg over gepraat. Nog een paar reacties en dan aan de slag.

Tempo en geld
Tempo wil iedereen. Iedereen vindt die twee tot drie jaar te lang. Ook René Bladder - beheerder van de LinkedIngroep Ebooks - reageerde dat bibliotheken tempo moeten maken. Erna Winters, directeur van Kennemerwaard, gaf aan bereid te zijn geld vrij te willen maken in forse omvang. Zelfs in deze moeilijke tijden.

Google?
Ook een heel sympathieke reactie via de mail kreeg ik van Rob de Bie, projectleider ICT bij Biblioservice Gelderland. Hij schreef mij over de strategie van Google. Iets waar ik bij de bespreking nauwelijks bij stil heb gestaan. Maar inderdaad, Google gaat ondertussen natuurlijk gewoon verder. Wat doen we daar mee? Waar denkt u dat Google over twee tot drie jaar staat? Jan Klerk wijst in één van zijn laatste blogposts op het horrorscenario als blijkt dat Spotify ook voor eBooks beschikbaar gaat komen.

En wat moeten wij dan nog? En dat onderstreept nu net die urgentie. Het is echt erop of eronder.

Bibliotheken verenigt u!
Eén grote Nederlandse internetbibliotheek. TNO geeft de aanzet, aan ons om 'm in te koppen. Met een flinke zak geld op zak om content te regelen. Als het gaat om verenigen hadden we daar volgens mij de VOB voor. En als het gaat om inkopen een inkoopcommissie. Wat mij betreft moet maar eens nagedacht worden hoe de opdracht van de inkoopcommissie eens flink verruimd kan worden.

Bibliotheek.nl
Bibliotheek.nl heeft bewust een periode genomen om na het verschijnen van het TNO-rapport nog eens goed te luisteren naar de branche. Er zijn gesprekken over dit rapport ingepland met de VOB-commssies Marketing en Digitale Bibliotheek. Maar dat is het dan ook maar wat mij betreft. Minder praten, meer werken. En het zou mij niet verbazen dat achter de schermen door bibliotheek.nl ook al gewerkt wordt aan de eerste stappen.

Onze Vlaamse collega's en DBNL
Eén van die eerste stappen zou bijvoorbeeld best eens de aankoppeling kunnen zijn van de digitale bibliotheek van de de Nederlandse letteren: DBNL. Dit is een site waar al heel veel Nederlandstalige titels rechtenvrij beschikbaar zijn. Onze Vlaamse collega's hebben dat al gerealiseerd (zie foto). Zo las ik het Achterhuis van Anne Frank en Kruistocht in spijkerbroek. Zou mij dus niet verbazen dat pal na de zomervakantie dat beschikbaar zou komen in Nederland. Als ik Bibliotheek.nl was, zou ik daar nu mee bezig zijn.

NBD plus plus plus
Van NBD-zijde heb ik niet echt een reactie gehoord en ook niet echt gevraagd. Het lijkt mij dat dit voor de NBD toch reden genoeg zal zijn om hun ePortal nog eens flink op te schudden en te investeren in een paar aardige verbeteringen. Zo suggereert Kees Hamann van Bibliotheek Vlissingen dat het goed zou zijn om onbekende schrijvers de gelegenheid te geven om via de bibliotheek te publiceren. Voor de schrijvers creëren de bibliotheken een podium, voor de bibliotheken betekent het content. Overigens is dit een initiatief waarvan ik al gehoord heb dat Bol en iTunes daar ook al naar kijken. Kapers op de kust dus.

Een ander idee waar NBDBiblion ook nog wat zou kunnen werd me in de schoot geworpen door Erwin Karst van de Bibliotheek Hengelo. Hij vroeg zich af op Spotify bijvoorbeeld niet gekoppeld kan worden aan onze systemen. Niet alleen boeken maar ook muziek.

En ze leefden nog lang en gelukkig?
Ik eindig graag positief. En toch kan ik aan dit verhaal niet alleen maar een prachtig harmonieus slotakkoord laten horen. Jazeker, er ligt een goed rapport. Veel aanknopingspunten. Meer eerlijk is eerlijk: veel wisten we natuurlijk ook al.

Waar het nu om gaat is dat er echt wat gebeurt, dat er visie is op basis waarvan geld beschikbaar komt en draagvlak om met z'n allen daar ook de schouders onder te zetten. Tegelijkertijd zou het toch niet verkeerd zijn om te linken aan partijen als Google en Bol.

Meer en meer raak ik ervan overtuigd dat het niet alleen goed moet zijn maar ook nog eens razendsnel beschikbaar moet gaan komen. In de sector die altijd poldert zal dat nog een hele kluif worden. Ik wens onszelf veel succes!

7 opmerkingen:

Bas van Houwelingen zei

Bedankt Mark voor je eBook-blogs. Ik hoop dat voldoende mensen binnen onze branche dit oppikken.
Ook wat mij betreft moeten we zo snel mogelijk toe naar één grote Nederlandse internetbibliotheek.
Ook jij succes gewenst bij het leveren van jouw bijdrage daar aan.

Unknown zei

Google is over twee of drie jaar al heel ver, vermoed ik. Als het goed is gaat Editions volgende maand van start. Ik las dat Google al 25.000 overeenkomsten heeft getekend met uitgevers en auteurs, waardoor het aanbod meteen op vier miljoen titels komt. Tel daarbij de vele gratis titels in Google Books op, en de voorsprong als het gaat om online zichtbaarheid en gebruiksgemak, en je moet constateren dat de kluif meer dan flink zal zijn/reeds is.

Gerard Bierens zei

Het zal een hele kluif worden, dat zeker, maar laten we ons nu ook niet direct ontmoedigen door de eBooks avonturen van commerciele grootmachten als Google en Amazon.

Zij willen eBooks verkopen, de bibliotheek wil eBooks uitlenen. Dat hoeft elkaar dus niet te bijten, integendeel, het zou wel eens heel goed samen kunnen gaan.

jan de waal zei

Natuurlijk wilt iedereen zo snel mogelijk e-books in de bibliotheek. Ik was daar 10 jaar geleden al voor aan het pleiten en ook toen vijf jaar geleden de Iliad verscheen op de Nederlandse markt. Hierna heb ik diverse keren dit punt aangekaart in het bibliotheekblad, werkgroepen enz. Helaas de praktijk is veel trager. Maar die uitleen van e-books komt er wel, al dan niet op een kleurenscherm of op een iPad. (Ik verwacht overigens dat het gehele lezen een multimediaal beleven gaat worden). Al die bibliotheken die hard roepen om een e-bookuitlening moeten wel beseffen dat iedere e-booklezer geen bibliotheekbezoekers meer is, wat betreft boeken.
Digitale wetten zijn totaal anders dan fysieke wetten, de digitale maatschappij zal andere eisen stellen aan organisaties in de digitale wereld.
De 24 uurs beschikbaarheid met vooral het "nu" accent staat haaks op onze openingstijden en de fysieke reisafstand naar een gebouw, afgezien van andere fysieke problemen zoals slecht weer, geen parkeerplaats enz.
Gaan de boekhandels de platenzaken achterna en verdwijnen ze uit het straatbeeld? Wat gaat er met bibliotheken gebeuren? Worden we een culturele ledenvereniging waar je goedkoop e-books kan lenen? Een soort digitale boekenclub, ik hoop het niet. Liever een centra waar kennis gedeeld of vergaard kan worden? Digitale informatie is er in de toekomst genoeg maar iets met informatie doen vereist wel "kennis". Mensen samenbrengen rondom maatschappelijke thema's. Dat zijn zaken waar we ons druk over moeten maken. Over 3 jaar leest echt nog niet iedereen vanaf een ereader maar is wel de positie van de bibliotheek in het geding als we niet gauw iets anders verzinnen dan grootste gedeelte van onze tijd bezig zijn met uitlenen van (e)-boeken.
Mijn vraag is: zijn 2 a 3 jaar voldoende om een nieuwe invulling te geven aan de plaatselijke bibliotheek die landelijke e-books uitleent?

Michiel Laan zei

Bedankt Mark voor de uitgebreide aandacht die je aan het rapport hebt besteed. Graag attendeer ik jou en de lezers van je blog op onze site www.stichtingbibliotheek.nl. Daar vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over dit onderwerp. En ja, de koppeling met DBNL gaan we uiteraard dit jaar realiseren! Nu weer aan de slag...

Mark Deckers zei

@allen: dank voor jullie reacties en het uithoudingsvermogen om alle blogs te volgen.

Bas van Houwelingen zei

Jan de Waal stelt een belangrijk punt aan de orde: Als uitlenen digitaal wordt, waarmee trekt de bibliotheek dan nog bezoekers naar haar gebouw of zijn we straks een dienstverlenende organisatie zonder gebouwen die alleen digitale diensten aanbiedt?
Tot nu toe houden we niet veel bibliotheek over als je de boeken wegdenkt uit het gebouw.