maandag 17 mei 2010

Tips voor bibliotheek.nl en de rest van Nederland : TNO-rapport eBooks / deel 5 en conclusies


Zo, aan de martelgang van eBookblogs begint een eind te komen. Dit is het voorlaatste deel van de serie. Laten we eens kijken wat we op basis van de vorige artikelen mee zouden kunnen geven aan Bibliotheek.nl als uitvoeringsstrategie.

Tempo, tempo, tempo
Op de eerste plaats is meer tempo vereist dan TNO aangeeft. Bibliotheken gaan geen twee tot drie jaar meer wachten. Dit najaar moeten de contouren voor een landelijke dienstverlening al te zien moeten zijn. Begin 2011 moet een nieuwe dienstverlening draaien. Begin 2012 moet 20% van onze klanten er gebruik van maken en in 2014 50% van ons ledenbestand.

Collectie
TNO geeft aan dat de beste kansen lijken te liggen in de “shoulder” van de long tail. Grofweg kan gezegd worden dit overeen komt met de non-fictie-collectie van openbare bibliotheken. Een goede uitvoeringsstrategie die zicht biedt op een goede informatieve digitale collectie zal bibliotheken er toe doen besluiten gezamenlijk te investeren in deze collectie.

Dat levert op de achterkant van mijn sigarendoos een budget op van 25 miljoen per jaar.

Dat budget moet voldoende zijn om die informatieve collectie neer te zetten maar om ook nog twee andere dingen te doen.

Extra ding 1: Shoulder én Kop
Op de eerste plaats zou dit budget ook ruimte moeten bieden om ook in de populaire fictie een aantrekkelijke lijst met titels beschikbaar te krijgen. Niet alleen de “shoulder” van de long tail, maar ook een flinke aanzet in de kop. Wie als doelstelling heeft dat grote delen van de Nederlandse bevolking interesse heeft, moet meer bieden dan alleen de “shoulder”.

Extra ding 2: Web2.0
Naast een goede eCollectie met fictie moeten we ook werken aan allerlei web2.0-toeapssingen rond de eContent. Bijvoobeeld, automatisch laten Twitteren welke boeken je net hebt teruggebracht, filmpjes toevoegen als leesrecensie of op FourSquare meldden waar je een boek for book crossing hebt achter gelaten. Het is interessant om eens te brainstormen wat hier allemaal nodig is.

Urgentie
Samengevat kan gezegd worden dat het TNO-rapport een goede aanzet is maar de ambities wat mij betreft nog wel flink opgepompt mogen worden. Het moet sneller, groter, beter en interactiever. En ja, het wordt ook duurder dan u denkt. Maar wie zich voor ogen houdt dat dit een overlevingsstrategie is voor bibliotheken, weet ook dat dit een lieve duit mag kosten.

Slot
Ik heb in de planning zitten om nog één aflevering te publiceren over dit TNO-rapport. Maar die reactie zal even op zich laten wachten. In die laatste aflevering wil ik een aantal experts nog een keer laten reageren. Voor nu: dank voor uw aandacht en doe er uw voordeel mee!

Foto: Smohundro

Geen opmerkingen: