zaterdag 8 mei 2010

Zo, dat schiet op met de cijfers over 2009...


Soms is diep zuchten de enige remedie. Probeer het maar eens. Het helpt echt.

Er wordt wel eens gedacht dat de bibliotheken geen flitsende branche is. Dat is natuurlijk geenzins het geval. Het borrelt en bruist in het bibliotheekwerk. Elke technologische verandering wordt gevolgd in het bibliotheekwerk.

Ik stond dan ook perplex om het volgende artikeltje te lezen op de site van onze onvolprezen branchevereniging. Ik slaakte een diep zucht.

In het berichtje wordt opgeroepen om voor 4 juni 2010 de jaarcijfers over 2009 in te leveren. Zucht. Ik weet dat het inleveren van de cijfers best wat werk is maar 4 juni? Lieve help. Het jaar 2010 is al bijna half om.... Zucht. En ja, 4 juni inleveren dat betekent dat we pas ergens in het najaar weten hoe de branche het er in 2009 vanaf heeft gebracht. Zucht.

Het heeft vast te maken met het feit dat ook jaarverslagen pas later gemaakt worden en dat daarin pas de definitieve cijfers worden opgenomen. Zucht.

Kunnen we afspreken dat we de jaarcijfers over 2010 voor de hele branche op 15 februari 2011 beschikbaar hebben? Zou dat echt lukken? Zucht.

Mee eens? Zucht. Laat dan een krabbel achter op het reactieformulier.

6 opmerkingen:

Bas van Houwelingen zei

Helemaal eens dat we cijfers sneller moeten kunnen produceren. Het is nu nog teveel achterafwerk en geen middel om bij te sturen.
Ik denk dat betere landelijke afstemming gewenst is over welke cijfers we willen zien en afstemming m.b.t. de automatiseringssystemen die een ratjetoe aan cijfers opleveren waarbij algauw appels met peren worden vergeleken.
Mijns inziens moeten er bindende brancheafspraken komen over welke data gewenst is en hoe collecties e.d. in systemen ingebracht moeten worden om tot vergelijkbare cijfers te komen.

Festina Lente zei

En tóch is het niet altijd mogelijk om alle cijfers vroeg in te leveren, weet ik uit ervaring. De jaarrekening van de universiteit wordt bijvoorbeeld pas in juni vastgesteld. Voor andere cijfers (uitleencijfers etc.) geldt dat weer niet, maar het is toch lastiger dan het op het eerste gezicht lijkt.

Unknown zei

Zuchten is zooooo 2009 :-)

Mark Deckers zei

@Bas: Dank voor de ondersteuning. @Festina: Inderdaad. Je krijgt dit alleen voor elkaar als alle partijen meedoen. Het is ook geen verwijt aan onze brancheorganisatie. Die kunnen er maar ten dele wat aan doen. Het gaat om de wil om met elkaar die cijfers echt snel te hebben en naar buiten te brengen.
@Edwin: Of zuchten inderdaad zoooo 2009 is, weet ik niet. Ik heb de cijfers daarover nog niet gezien ;-)

FlevoMeerJam zei

Ik onderteken meteen. Ben het er helemaal mee eens. En zal een cc'tje sturen aan de collega die de cijfers moet aanleveren ;)

Mark Deckers zei

@FlevoMeerjam: snel hoor, die cijfers moeten al over.... twee weken binnen zijn. En dan begint de zomervakantie, de herfstvakantie, de kerstvakantie en voorjaarsvakantie en meivakantie. En dan moeten we alweer de cijfers van volgend jaar aanleveren..... zucht wat hebben we het toch zwaar ;-)