dinsdag 4 mei 2010

Van poepplattegrond naar jongerenplattegrond...

Soms zie je Nederland op z'n smalst. Op de mat lag vanavond een brief om de opening van het "JOP Indianendorp" bij te wonen. Een feestelijke opening zelfs. Maar. Wat is "JOP Indianendorp"?

JOP
Het Indianendorp is een plaatsaanduiding in onze wijk. Het is een plek waar een klein speeltuintje zit met daarachter een grasveld. Dat grasveld is overigens aangeduid met bordjes als "poepzone". Een "poepzone"? Ja, een poepzone. En die staat gewoon weer aangeduid op de poepplattegrond die elke burger van onze gemeente heeft gekregen. Daar waren we allemaal al aan gewend. Men vindt namelijk dat hondenbezitters een beetje geholpen moeten worden met het uitlaten van de door mij gevreesde viervoeter. Op dat grasveldje (60 x 40 meter) mogen de honden ongegeneerd hun behoefte doen. Voordat de honden daar bezit van namen, konden jongeren daar een balletje trappen. Maar goed, daar ging het niet over.

Een JOP is weer iets nieuws voor ons. Een JOP is namelijk een Jongeren Ontmoetings Plek. En jawel, nu begint het me weer te dagen. Het klinkt heel aangenaam: een jongeren ontmoetingsplek. In werkelijkheid is het een opgebrande zeecontainer die volledig hufterproof is. Wat blijkt, jongeren hebben behoefte aan een eigen plek. Dat begrijp ik absoluut. Vroeger hadden ze namelijk een leuk grasveldje waar ze konden rondhangen. Nu dat onbegaanbaar is geworden schijnen ze andere plekken te zoeken. Daar klagen bewoners dan weer over.
Reguleren als oplossing
Dus nadat de gemeente regels had gesteld voor honden en daarmee het probleem gereguleerd en opgelost ontstond weer een volgend probleem. En dus moeten net zoals bij de honden, nu ook de jongeren gereguleerd worden.
De JOP's zijn een prachtig initiatief, ze hebben een heuse projectleider hiervoor bij de gemeente. Die koopt dus zeecontainers in die vervolgens opengelast worden. Er worden overlegavonden georganiseerd met de buurt. Hele structuren worden opgetuigd. En eerlijk is eerlijk: de resultaten zijn best goed. Maar soms knaagt er toch iets in me: dat moet allemaal toch veel eenvoudiger kunnen als iedereen gewoon zijn eigen verantwoordelijkheid neemt? Maar blijkbaar is de wereld te complex geworden.

Jongerenzone
En dus verwacht ik binnenkort naast de bordjes "poepzone" ook de bordjes "jongerenzone" En het ontbreekt er nog maar aan of binnenkort krijgen we ook een jongerenplattegrond. Met daarop aangegeven de plekken waar jongeren geautoriseerd mogen rondhangen.

Geen opmerkingen: