woensdag 19 mei 2010

Bouke bedankt!


Vandaag is het officiële afscheid van Bouke Arends bij de Rijnbrinkgroep. Alle officieuze afscheidsmomenten heb ik tot nu toe gemist. Dus dit is echt mijn laatste kans.

Bouke en ik zijn ongeveer tegelijk begonnen bij de OBD. Hij als sectordirecteur facilitair en ik als ICT-medewerker. En beiden kunnen we zeggen dat de OBD en de Rijnbrinkgroep ons vele kansen heeft geboden.

Broekies voeren Cyberwar
We hebben een lange geschiedenis samen. Met een paar prachtige momenten. Eén van de meest spannende was wel een traject waarbij we in conflict zaten met een leverancier van datalijnen. De Overijsselse bibliotheken gingen gebukt onder allerlei rare storingen. Elke leverancier wees weer naar een volgende leverancier. In het diepste geheim is toen besloten om in één weekend te wisselen van leverancier. Dat was een militaire operatie waarbij 100 vestigingen in twee dagen voorzien werden van nieuwe apparatuur. Waarbij niet getest kon worden vooraf en waarbij alles goed moest gaan. Bij de start van de operatie kreeg de bestaande leverancier door wat er gebeurde. Er ontstond een cyberwar waarbij de betstaande leverancier op afstand apparatuur onklaar begon te maken. De leveracier verloor die cyberwar overigens. Broekies waren we overigens in die tijd. Ik net onder de 30, hij er net boven.

Spannende en leuke tijden dus. Ik vond die samenwerking mooi omdat ik vond dat wij elkaar goed aanvulden. Bouke was veel sterker in de bestuurlijke trajecten en ik deed meer de inhoudelijke invulling. Van Bouke heb ik dan ook geleerd dat het proces soms belangrijker is dan het resultaat. Soms los je iets niet op door harder te werken of meer geld te investeren. Soms is meer communiceren en juist langzamer opereren effectiever.

De "dames van P&O"
Over het communiceren van Bouke zijn overigens ook nog wel boekdelen te schrijven. Hij had er een ongelofelijk genoegen in om tijdens de lunch de “dames van P&O” binnen een minuut op de kast te jagen met zijn mening over het doorgeschoten emancipatiebeleid. Waarbij hij steevast werd teruggepakt met opmerkingen over zijn fruitdieet en balansdagen.

Zijn laatste 1-april-grap was trouwens ook prima. In het OBD-gebouw waren net allemaal beveiligingskastjes aangebracht waarbij je alleen nog sommige kamers in kon met een pasje. Toegangsbeveiliging dus. Zo’n kastje heeft hij vervolgens ook laten aanbrengen op het toilet in de buurt van zijn werkkamer. Met de opmerking: vanaf heden is dit toilet alleen beschikbaar voor gebruik door de directeur en diens bezoek.

Wie hier nu het gevoel krijgt dat Bouke louter grappenmakend en shockerend door het leven gaat, krijgt een verkeerd beeld. Bouke werkte keihard waarbij hij inhoudelijke en bestuurlijke specialisten telkens op de juiste plek probeerde te laten staan. Heel resultaatgericht.

Zakelijkheid en menselijkheid
Ik heb altijd een groot respect gehad voor hoe hij al de taken die hij had combineerde met zijn privé-leven. Achter alle zakelijkheid heb ik ook regelmatig veel emotie gezien en kon hij diep geroerd zijn door het lief en leed van anderen. Achter alle zakelijkheid zat ook heel veel menselijkheid. Een kant die door alle bestuurlijke besognes door velen vaak minder gezien is. Eigenlijk is dat wel jammer.

Bouke heeft ongetwijfeld nog een mooie toekomst voor de boeg. Daar wensen we hem natuurlijk alle goeds bij. Wij heffen nog één keer het glas: Op Bouke!

Foto: Anneke Duinkerken

2 opmerkingen:

Unknown zei

Bouke ken ik niet,maar ik wens hem een mooie toekomst. (en neurie zachtjes Have a cigar van Pink Floyd).

Dat verhaal over die cyberwaar vind ik super. Daar mag je van mij nog wel eens wat uitgebreider over schrijven, gewoon 'zomaar' :-)

chenlina zei

louis vuitton
nike air max 90
polo ralph lauren
north face jackets
louis vuitton paris
kate spade
ray ban wayfarer
coach outlet store online
replica watches
prada outlet
chenlina20161006