zondag 9 mei 2010

Over het gevoel van urgentie : TNO-rapport eBooks / deel 1

Houd u vast. Want dit wordt een marteling. In minimaal zes afleveringen ga ik u door het TNO-rapport leiden over eBooks. Vandaag deel 1 over de urgentie van eBooks.

Eén van de conclusies van het rapport is de volgende:
“Er van uitgaande dat openbare bibliotheken tijdig een eBooks aanbod willen aanbiden, is de vraag welke timing voor bibliotheken de juiste is. TNO is van mening dat het voor openbare bibliotheken – gegeven de geschetste ontwikkelingen – nu het moment is om te starten met het ontwikkelen van een Ebooks propositie en de realisatie hiervan.
Voor de ontwikkeling van een goed functionerend platform zal circa 2 a 3 jaar nodig zijn.”
Twee tot drie jaar. Dat lijkt mij rijkelijk lang. Ik dacht dat het al vijf voor twaalf was op dit feestje? Waar stond Twitter drie jaar geleden? Waar stond Facebook? Drie jaar is in deze wereld een eeuwigheid.

En eerlijk gezegd: ik denk niet dat bibliotheken zolang willen wachten. Mijn verwachting is dat dit najaar de contouren voor een landelijke dienstverlening al te zien moeten zijn. Begin 2011 moet een nieuwe dienstverlening draaien. Begin 2012 moet 20% van onze klanten er gebruik van maken.

Volgens mij is dat het tempo dat we willen. Het tempo moet rap omhoog. Alles staat of valt met de rechten van uitgevers en de vergoeding daarvan. Het gaat om snel met elkaar een businessmodel vinden en lef tonen door geld op tafel te leggen.

Een bevriende collega die werkt bij Nederlands grootste eBookverkoper verzuchtte in een reactie aan mij: “Tja, twee tot drie jaar… in jouw sector gaan ze eerst veel praten en dan doen. Hier gaan ze eerst doen zonder te praten.”

Wat mij betreft gaan we vandaag nog doen, gaan we er morgen wel over praten.

Foto: Adesigna

8 opmerkingen:

Stefan Wijnberg zei

Ben het 100% met je eens. In al die tijd dat we binnen de bibliotheeksector praten, worden we links- en rechtsom ingehaald door partijen die wel instappen. Vind ook dat je je als bibliotheek compleet ongeloofwaardig maakt als je deze vorm van lezen niet eerder kan aanbieden aan je klanten. Tempo dus!

Bas van Houwelingen zei

Helemaal eens, direct aanpakken, maar wie neemt de regie, want we zijn het er wel eens waarschijnlijk over het feit dat dit een dienstverlening is die landelijk georganiseerd moet worden. De manier waarop we een eBook uitlenen, oftewel een licentie uitgeven voor een bepaalde termijn, is niet plaats gebonden dus moeten we dit centraal doen.

Unknown zei

Beginnen kan heel simpel zijn door in ieder geval alles wat open source en vrij beschikbaar is op een pagina aan te bieden. Heb je in ieder geval IETS. Maar ik heb het nog niet gezien op een bibliotheeksite...

Mark Deckers zei

@Stefan en @Bas: Ik denk dat iedereen dat tempo wel wil. De crux zit inderdaad een beetje in ons poldermodel.
@Edwin: Dat lijkt me een prima optie. Met resultaat op korte termijn.

Zomer65 zei

Om mee te beginnen iets voor lokale schrijvers doen? Zet het bij ons op de site en mensen kunnen het bij ons downloaden? En dan per download een klein bedrag voor de bieb en voor de schrijver? Of denk ik te simpel?

Mark Deckers zei

@zomer65: Het idee om lokale schrijvers een podium te geven wordt inderdaad genoemd door TNO. En duidelijk is dat web20-applicaties nodig zijn om onze "gewone" collectie aantrekkelijk te maken. Maar daarover meer in de volgende post.

Unknown zei

@stefan wijnberg,

Eigenlijk word iedereen ingehaald, alleen de technologiebedrijven lopen in de pas, de rest zit vast in hun oude denkpatroon. Veel nadruk op de oude verhoudingen, veel nadruk op de eigenschappen van de oude techniek (en die 1:1 over willen zetten op digitaal) en veel angst voor het verlies van status en geld door de nieuwe technieken.

Het is een spannende tijd, maar ook best wel eng als je dacht dat je zekerheden eeuwig zouden blijven.

Mark Deckers zei

@d.ducksie: ja dat good old paper dat was pas een businessconcept. Gaat al ruim vijf eeuwen mee. ;-)