dinsdag 22 september 2009

Een cadeautje voor Zwolle-Zuid: Info.nl, HKA, Medialab en Brightside slaan handen ineen

Vandaag ga ik eens lekker uit de school klappen. Want u ziet hier een plaatje dat nog niemand heeft gezien. Dit is namelijk de site die donderdag bij de opening van Zwolle-Zuid zal worden aangeboden.


Een hele bijzondere site gemaakt onder leiding van Info.nl en bureau dat al jaren meedraait in de top-10 van e-commerce. Technisch werden ze ondersteund door Brightside. HKA en Medialab werken er fantastisch aan mee.



Uitgangspunt is dat bij een ideale bibliotheek zoals Zwolle-Zuid, ook een ideale website hoort. De website is afgestemd op de zogeheten customer activity cycle. Die customer activity cycle gaat uit van het klantproces: 1) de klant wil iets lezen of 2) is bezig om iets te lezen of 3) heeft iets gelezen. Bij elk van die processen kun je benoemen hoe je wilt communiceren met de klant. Daar ga ik een volgende post nog wat meer over vertellen.


De site die donderdag wordt aangeboden is voorzien van het landelijk beeldmerk (helaas net niet de eerste..). Daarnaast wordt er prominent ruimte gegeven aan een etalage die in technisch jargon een "on display widget" heeft. Digitaal displayen dus.

De zoekmachine is een mashup van Bicat en Mediab met de mogelijkheid om volledig visueel te zoeken. Ook daarover in een volgende post nog wat meer.



De site maakt ook gebruik van de landelijke widgets uit het traject van mijnbibliotheek.nl. De locatiewidget is dus bijvoorbeeld gebruikt. Maar ja, dat is natuurlijk niet zo bijzonder als je weet dat de virtuele architect ook meewerkt in dat landelijke traject.


In het voorjaar zijn we begonnen met een programma van eisen. Voor de zomervakantie startte een vooronderzoek en half augustus is de bouw begonnen. In een maand tijd is deze site gebouwd. En neem van mij maar aan dat er aardig programmeurs druk mee zijn geweest. Dit is dus ook nog maar een begin. Want dit jaar leveren we in ieder geval nog een tweede versie op. Wat daarin zit, is ook voer een volgende post.


Tot slot: de site is onderdeel van het complete vernieuwingsprogramma van de Overijsselse Bibliotheken. Daarin bouwen we vestigingen om, veranderen we collectiebeleid, doen we trainingen met personeel, veranderen we de logistiek en... bouwen we een website. Straks voor elke bibliotheek in Overijssel en als het aan ons ligt, ook ver daarbuiten.


Met open mond naar dit project staan kijken. De discussies waren soms fel, de druk was altijd hoog Ik durf de stelling wel aan dat hier het beste team van Nederland aan gebouwd heeft. Dus alle hulde voor Almar van der Krogt, Marc van der Meulen, Stephan de Vilder, Nienke Sterrenburg, Lisette Kruisbrink, Helga van Gelder, Eric Wijnands, Paul Lucassen, Marianne Elsjan Youn Lotfi en last but not least onze opperorganisator Henk Kamp. En dan vergeet ik er vast nog een paar.


Dit belooft nog veel voor de toekomst. En ik hoop dat ik jullie nieuwsgierig heb gemaakt naar het vervolg. Blijf ons dus nog even volgen.

4 opmerkingen:

Annemarie van Essen zei

Wow! Dat ziet er gelikt uit. Ik ben benieuwd naar de live versie!

Enne.. ik volg wel hoor. Ik wacht met spanning op meer. :)

Unknown zei

Een mooi verhaal en een mooi plaatje Mark! Wat mij een beetje verwondert is dat dit zich steeds afspeelt in Zwolle-Zuid. Is die vestiging aangewezen als proeftuin o.i.d? Of wordt die vestiging door iemand gerund die meer doet en wil dan andere mensen?

Het plaatje roept ook meteen vragen op voorbij het visuele. Zitten hier ook dingen in die te maken hebben vindbaarheid van titels en SEO?

Maar mooi is het. Duimen omhoog.

Mark Deckers zei

@essen2punt0: jaja, wie had er ook al weer snel om een toegangscode gevraagd?
@Edwin: Zwolle-Zuid is inderdaad de proeftuin van Overijssel en een bedevaartsoord voor ons allemaal. Dus al onze relikwie├źn zetten we daar neer. Over de andere vragen kom ik nog terug in vervolgposts.

Unknown zei

Prima, je doet dat uitstekend met je teasers in je posting. Zo blijven de mensen wel terugkomen :-)

Thanks