In de serie: "nog x jaar voor" bespreken we dingen die komen en gaan.
Lieve mensen. We belanden al weer in 2017 en dat is het jaar dat de laatste gewone fotocentrale zal sluiten. Enkele jaren geleden werden we nog opgeschrikt door het sluiten van fotobedrijven die de overstap niet snel genoeg gemaakt hadden naar de digitale print. Foto Quelle was daar volgens mij een voorbeeld van.
Vorige week werd bekend gemaakt dat de markt voor digitale foto's rap begint terug te lopen. Het maken van foto-albums op internet met je digitale foto's schijnt nog wel goede business te zijn.
Behalve fotohandelaren ondergaan ook foto-archieven grote veranderingen. Vroeger hoefde je alleen negatieven en foto's te bewaren. Nu zijn het hightechbedrijven met mega-servers.
In 2017 zal mobiele televisie de gewoonste zaak van de wereld zijn. Twee jaar geleden zag ik de eerste Nokia's op de Cebitt met live Duitse televisie. De NOS was in Nederland vorig jaar koploper met de introductie vlak voor de Olympische Spelen.
Er gaan speciale abonnementen komen voor die digitale televisie en tegelijkertijd zullen sites als YouTube zich ontwikkelen als een collectief en gratis geheugen. Wel met reclame natuurlijk.
In het verlengde van de mobiele televisie zal beeldtelefonie dan eindelijk gemeengoed gaan worden. Beeldtelefonie vergt nu nog de dubbele bandbreedte van mobiele televisie. Maar dat probleem is in 2017 echt opgelost.
En wat betreft de kijkcijfers: ook die gaan veranderen. Met de opkomst van veel meer televisiezenders hebben we kunnen zien dat zelfs de meest bekeken programma's (da's altijd voetbal) niet meer dan drie tot vier miljoen kijkers trekken. Dat is een kwart van de bevolking. Toen er nog geen commerciƫle zenders waren (verder strekt mijn geheugen niet) waren die kijkcijfers voor de topprogramma's veel hoger. En dat was heel simpel te verklaren. Meer keus was er niet! Het rendement van een programma wordt dus straks door veel meer bepaald dan alleen het aantal live-kijkers. Steeds meer krijgen we bezoekers via YouTube of UitzendingGemist.
Wat leert dit alles ons nu? Wij zijn als bibliotheken al blij dat we een thuisgebruikdeal kunnen afsluiten voor kranten. Iedereen roept nu dat we beeldmateriaal moeten gaan verwerven. En zelfs dat beeldmateriaal is in de toekomst niet veilig. Voor mij is helder dat we gewoon heel hard door moeten gaan met innoveren en dat een jaar stilstand eigenlijk heel veel is. Het is namelijk zo 2017.
En dan loopt er deze week ook nog even de rechtzaak tegen Google, die ondertussen de digitale rechten probeert te verwerven van de boeken die niet meer in de handel zijn. Er wordt door iedereen aan alle poten van alle stoelen gezaagd. Nu maar kijken wie het snelst kan zagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten