donderdag 10 september 2009

Prof. dr. Huysmans ontmoet directeur Van Swelmen

De immer monter en positieve heer Van Swelmen, directeur van de bibliotheek Oppendam, ontmoet prof. dr. Huysmans. En dat net na het VOB-congres over tarieven. Luistert u even mee?

“Dag Van Swelmen, hoe is het in Oppendam?”

“Dag Huysmans. Oh, dat gaat opperbest hoor. Hoe gaat het met het bibliotheekprofessor zijn?”

“Ook prima, ik kom net van een VOB-bijeenkomst over tarieven. Heb daar mijn laatste onderzoek gepresenteerd.”

“Interessant, maar voor tarieven hadden wij in Oppendam al lang een prima oplossing.”

“Oh? Vertel…”

“Ja, professor Huysmans, de beste oplossing van Nederland…”

“Ach, wat jammer dat ik die niet voor mijn onderzoek heb kunnen gebruiken. Maar vertel…”

“Het werkt als volgt. Je kunt in Oppendam namelijk het ideale bibliotheekpakket helemaal zelf samenstellen. Helemaal je eigenste, persoonlijke, individuele abonnement. Wacht even, ik laat het u zien.”

Klik, klik, tik, tik, tik.

“Kijk, ik ga naar mijnbibliotheektarief.bibliotheekoppendam.nl. Dan kom ik op deze pagina. Hier kan ik van alles invullen: of ik van detectives houd, van streekromans, of ik via internet wil kunnen verlengen etcetera, etcetera. Maar die vragen stellen we niet zonder reden. Kijk ik type hier even in: Huysmans, man, 40 jaar, bovenmodaal, detectives…”

“Het ziet er indrukwekkend uit Van Swelmen…”

“Dank u, Huysmans. Ik ben dus nu die 70 vragen door en klik dan op: Bereken mijn ideale tarief… Et voila: voor u is de beste keus het Frank Huysmans-pakket van € 35,- per jaar. Helemaal uw eigen persoonlijke pakket. Daarin zit dat u onbeperkt kunt lenen, internetten en verlengen. U hoeft geen leengeld te betalen en ontvangt automatisch onze nieuwsbrief via e-mail.”

“Tjonge, wat fantastisch… Van Swelmen. Maar is dat niet ongelofelijk veel werk en krijg je niet een wildgroei aan allerlei tariefsoorten? Ik heb op dat VOB-congres nog lopen oreren dat het zo’n tariefzooitje is in het bibliotheekwerk.”

“Nee, integendeel Huysmans. Ik zal u een geheimpje verklappen. Elke klant komt namelijk uit op ons oude all-in-tarief van € 35,-. Het is precies hetzelfde als wat we altijd al verkochten…”

“Maar Van Swelmen, bedondert u de boel nu niet?

“Bedonderen? Bedonderen? Meneer Huysmans, al jaren hadden we in Oppendam gewoon het beste pakket tegen de beste prijs. Dat wist u, dat wist ik, maar dat wisten onze klanten nog niet! Die moesten dat zelf nog ontdekken. De klant wil wat kunnen kiezen. En via 70 vragen heeft deze klant keus te over. Tja, dat die klant altijd bij ons oude all-in-pakket-met-nieuwe-eigen-naam uitkomt, da’s natuurlijk logisch. We hadden immers al het beste tarief. Dus nee, niks ingewikkeld, we hebben gewoon één tarief met evenzoveel namen als klanten.”

“Van Swelmen, het is fantastisch!”

“Dank u, Huysmans.”

7 opmerkingen:

Unknown zei

Listig systeempje!

Hebben jullie dan betaald internet? Wat rekenen jullie dan voor niet-leden?

Mark Deckers zei

@Edwin: ja, die Van Swelmen is lekker bezig.

In Overijssel vragen de meeste bibliotheken geen geld meer voor internet. Het hebben van een kassasysteem is vaak duurder dan de opbrengsten.

Oppendammer zei

huhuh die website doet het niet mijnbibliotheektarief.bibliotheekoppendam.nl
waar kan ik nou die 70 vragen vinden? Ik wil lid worden!

Mark Deckers zei

@oppendammer: door de grote toeloop van leden, is de site structureel overbelast. Laat uw mailadres achter bij de reactie en wij zorgen voor een persoonlijke reactie van de heer Van Swelmen.

Oppendammer zei

ah, kijk, dat noem ik nog eens service! hier mijn mailadres: oppendammer@oppendam.nl

Frank Huysmans zei

beste Van Swelmen,

gefeliciteerd met de woord voor woord correcte weergave van onze conversatie. Twee dingetjes echter. Eerstens: hoe komt u aan die foto? weet u zeker dat u het portretrecht hebt afgekocht? En tweedens: 45 jaar! ik ben beledigd! ik mag er dan zo stokoud uitzien, ik heb daarvoor nog ruim 5 jaar te gaan. Maar: een gratis lidmaatschap en we zeuren verder nergens meer over.
groet!
Huysmans

Mark Deckers zei

@Frank: Die leeftijd, ach ja, dat passen we zo aan. Wij gaan voor 50%lidmaatschap in Oppendam: uw gratis lidmaatschap is onderweg. En dat portretrecht: u wilt toch niet zeggen dat de bibliotheken ook daar al een tarief voor hebben verzonnen? Bij zo'n zit gewoon alles in die 35 euro!