woensdag 23 september 2009

Leuk voor uw vocabulaire: De customer activity cycle


Morgen is de opening van Zwolle-Zuid: de flag ship store van Overijssel. Een borrel dus. En bij die borrel hoort borrelpraat. Een woord dat het daar goed zal doen is de Customer Activity Cycle: "Zeg Dirk-Jan, hoe ziet jullie Customer Activity Cycle eruit?"
Bovenstaand plaatje is de basis van de website waarvan ik gisteren het tipje van de sluier optilde. Dit plaatje heet een Customer Activity Cycle en de copyrights berusten bij onze virtuele architect.
Onze klant: wil gaan lenen, is aan het lenen of heeft geleend. Dat zijn de drie kernprocessen die een website dan ook prominent moet ondersteunen. Hoe doe je dat? Dat zie je in de buitenste cirkel. Welke onderdelen moet je aanbieden in welke fase van het proces. Elk van die functies bouwen we op een logische wijze in op de website. Dus niet verstopt achter allerlei menu's, of in verschillende interfaces. Deze website is dan naar mijn mening ook het antwoord op bibliotheken die zowel de aquabrowser als Bicat/Vubis aan hun klanten aanbieden. De voordelen van beide opties zijn hier verenigd in één interface.
Daarnaast brengt deze cyclus veel terug tot de kern. We hebben van onze websites soms kerstbomen gemaakt met meer ballen dan takken, getuige de buttons die we overal opplakken.
Ik zeg er gelijk bij dat het een doorgaand bouwproces is. Wat nu kon op korte termijn zit erin. Maar in de komende tijd gaan we hier mee verder.
Deze Customer Activity Cycle vormt het kader voor de website. De website is echter onderdeel van een veel breder verhaal: het winkelconcept. Het winkelconcept bestaat uit verschillende modules zoals: inrichting, collectie, training, distributie en dus website. Dit hele concept is weer gebaseerd op het Mosaic-klantonderzoek en strategische groepen die hieruit voort komen. Op elk niveau zijn de huidige klantbehoeften centraal gesteld.
Ik meld me weer als de site echt online is. De definitieve tests zijn voorbij en geslaagd maar er wordt nog wel flink gepoetst om alles er glimmend uit te laten zien. Wordt dbus vervolgd.

2 opmerkingen:

Margriet zei

Die drie vragen zijn idd de kern van een bibliotheek. Maar ik ben dan wel benieuwd hoe deze site van belang kan zijn voor iemand die niks met deze 3 vragen heeft. Zo draait het vooral om het uitlenen en lijkt de bibliotheek een uitleenfabriek te zijn. Maar de bibliotheek is natuurlijk veel meer! Ben wel nieuwsgierig hoe dat in deze website terugkomt...

Mark Deckers zei

@Margriet: In je opmerking schuilt een kern van waarheid. Waar het om gaat is dat je je processen inricht op waar het meeste werk zit. Dat is nog steeds uitlenen. Dat neemt niet weg dat we ook veel andere dingen doen. Het is makkelijker om die massa te wijzen op de dingen die we nog meer doen dan om hele nieuwe klantgroepen te vinden voor hele nieuwe dingen die we aan het doen zijn.