donderdag 3 september 2009

directeur Van Swelmen: markdeckers.net zegen voor mensheid

Rede uitgesproken bij de opening van www.markdeckers.net door de heer Van Swelmen, directeur van de bibliotheek Oppendam

Geachte aanwezigen,
Het is mij een eer om als directeur van de bibliotheek Oppendam en als persoonlijke vriend van de heer Deckers een rede uit te spreken bij de opening van www.markdeckers.net.

Ik weet dat velen van u mij nog nooit gezien hebben en dat mijn speech virtueel meer belangstelling zal trekken dan hier in de kleine kring van collega’s en vrienden.

En dat is dan ook het mooie van deze virtuele wereld: we kunnen dingen zien en ervaren die we nooit hebben gezien. En meer en meer zien we dat de fysieke wereld zich verplaatst naar de virtuele. Vroeger hadden we “echte” vrienden. Je kon ze aanraken, voelen en soms helaas ook ruiken. Tegenwoordig hebben we virtuele vrienden. Je ziet ze niet maar ze zijn er wel. Niet aan te raken, niet te voelen en gelukkig ook niet te ruiken.

Vroeger moest je je mening van de daken afschreeuwen. Je moest je publiek lijfelijk opzoeken. Je moest oog in oog staan met degene met wie je communiceerde. Allemaal barrières die door internet geslecht zijn. Je mening kun je 24 uur per dag kwijt aan een miljoenenpubliek. En ook een groot voordeel: we kunnen zelf bepalen of we het willen horen.

Van de heer Deckers heb ik geleerd dat ook boeken zich binnenkort allemaal op internet zullen bevinden. Wat nu nog in de Oppendamse bibliotheekkasten staat is straks te downloaden. Die boekenkasten hebt u dus straks helemaal niet meer nodig! Niet in de bibliotheek maar ook niet thuis! Weg die troep!

En met die filosofie ben ik eens naar mijn leven gaan kijken. En ik kan u zeggen, dat ruimt gigantisch op. Op de eerste plaats heb ik al mijn boeken weggedaan. Daarna mijn boekenkasten want die had ik ook niet meer nodig.

Mijn vrienden zie ik nooit meer live. Ik heb allemaal online vrienden. Dus u begrijpt, waarom nog een riante villa aanhouden met grote zitkamer? Mijn bankstel, salontafel en overige kamermeubilair staat inmiddels op Marktplaats. Mijn huis staat sinds gisteravond te koop op Funda. Eén stoel heb ik nog over gehouden. Want daarin zit ik met mijn laptop. En ook mijn bed heb ik nog niet weggedaan. Virtueel slapen is helaas nog niet uitgevonden.

Maar het meest blij ben ik toch wel dat ik mijn echte hobby – postzegels verzamelen – ook op geheel nieuwe wijze kan uitoefenen. Uiteraard heb ik al mijn postzegelboeken weggegooid. Al die postzegels zijn namelijk ook gewoon te vinden en te bekijken op internet. Sinds een maand verzamel ik zo online alle postzegels die er bestaan. En ik moet u zeggen: het gaat een stuk sneller dan vroeger! En die digitale plaatjes zijn ook een stuk minder kwetsbaar dan die oude friemelpapiertjes. Dat had ik echt jaren eerder moeten doen!

En vanaf vandaag is het mogelijk om 24 uur per dag naar het geleuter van de heer Deckers te luisteren op www.markdeckers.net. Je hoeft niet meer oog-in-oog met hem te staan, je hoeft hem niet te voelen en bovenal, je kunt hem niet ruiken. En je kunt ook nog eens zelf bepalen of je het wilt horen of niet.

Ik zeg u: het is een zegen voor de mensheid!

Op de foto: de heer Van Swelmen tijdens zijn vlammende betoog.

9 opmerkingen:

Annemarie van Essen zei

Ik ben helemaal ontroerd. Die directeur van Swelmen toch. Dat hij helemaal speciaal voor jou is gekomen zegt toch zeker iets over zijn betrokkenheid.

Mark Deckers zei

@essen2punt0: ja, en dat helemaal uit oppendam. Hoe ver is dat wel niet hier vandaan?

Doortje zei

Schat, nog even voor de zekerheid: konden al jouw eerste drukken van Paul van Ostaijen nou ook weg, of wilde je die nog wel houden? Staat wel raar in een verder lege boekenkast, hoor.

Mark Deckers zei

@doortje: Wat Van Swelmen moet hij weten. Ik ben toch zeker Van Swelmen niet? ;-)

Digisuus zei

Is dit een coupe van Van Swelmen en Mark Deckers samen? Spelen zij onder één (bol)hoedje? http://debibliotheek.blogspot.com/2009/09/bibliotheek-zonder-boeken.html

Digisuus zei

Vergeten te vragen aan directeur Van Swelmen: is het ook mogelijk postzegels te ruilen?

Mark Deckers zei

@digisuus: ik heb uw vraag voorgelegd aan dhr. Van Swelmen. Hij werd helemaal enthousiast en wist mij te vertellen dat je elkaar digitale postzegelcollectie gewoon kunt kopiëren. Ruilen is dus niet meer nodig! Wat betreft het overige: dhr. Van Swelmen vertoont inderdaad enige gelijkenis. Maar ik heb helemaal geen bril! Dus we zijn goed uit elkaar te houden.

Unknown zei

@Mark: ik bedoelde eigenlijk een coup (zonder e). Zie ook de link. Hoopte eerst nog dat het woord pluri-interpretabel was, maar helaas! :-(
U begrijpt dat ik mezelf deze taalfout nooit vergeef...

Mark Deckers zei

@digisuus: Van Swelmen komt uit Oppendam en niet uit Arnhem. Hoe kun je dat nou door elkaar halen? ;-)