donderdag 7 november 2013

Liveblog Landelijk Dag Laaggeletterdheid #LLL13


Er was eens een bibliotheek die zich afvroeg of ze iets met laaggeletterden moesten doen. De bibliotheekdirecteur riep de twee beste bibliotheekmedewerkers bij zich. Beiden medewerkers kregen de opdracht om uit te zoeken of de bibliotheek iets kon doen met laaggeletterden. Beide medewerkers ging op pad en meldden zich na twee weken weer bij de directeur. De eerste medewerker keek verdrietig en zei: "Dit wordt niks. Die mensen kunnen helemaal niet lezen. Die gaan nooit gebruik van ons maken. Als ik u was zou ik er geen aandacht aan besteden." De eerste medewerker was nog maar net klaar met zijn verhaal of de tweede medewerker kwam enthousiast binnen gerend. "Directeur, directeur, we moeten zo snel mogelijk gaan investeren in laaggeletterden. Die hebben nog nooit een boek gelezen. Dit is echt een gouden kans voor ons!"

Wie van de twee heeft gelijk?

Bibliotheken en laaggeletterden, is dat niet hetzelfde als proberen VPRO-leden bij de AVRO te krijgen? Of om calvinisten Carnaval te laten vieren? Of om blinden naar een schilderij te laten kijken? Of om VVD'ers in een commune te krijgen? Nou ja, zoiets dus.

Desondanks zijn er koene bibliotheekridders die slimme allianties sluiten en zo de laaggeletterden op weg helpen.

Maandag 11 november organiseren de gezamenlijke PSO's van Nederland, verenigd in het SPN, samen met het Sectorinstituut een conferentie over Laaggeletterdheid. Dit om de goede voorbeelden  van samenwerking met elkaar te delen.

En of u er nu wel bij bent, of niet bij bent, ik zal die dag opnieuw een liveblog verzorgen. Want ik wil wel eens zien hoe die koe een haas vangt.

Stay tuned! Voor wie die dag wil twitteren of het via Twitter wil volgen: de hash-tag is #LLL13

Geen opmerkingen: