maandag 11 november 2013

Oefenen.nl, mooie bouwsteen in je aanpak voor laaggeletterdheid (en nog afgekocht ook) #LLL13


Het expertisecentrum ETV.nl heeft een prachtige portal gemaakt voor allerlei basisvaardigheden: lezen, schrijven, rekenen en gezondheid. Voor specialisten laaggeletterdheid is dat gesneden koek. Maar voor al die anderen dus niet. Om heel eerlijk te zijn, ik had het totdat ik in de trein zat naar deze bijeenkomst nog niet gebruikt.

Maar ik was aangenaam verrast over wat je op de site Oefenen.nl allemaal kunt vinden. Oefenen.nl is voor individuen gratis, instellingen betalen een bedrag zodat meerdere gebruikers op één pc gebruik kunnen maken van . Het leuke is ook dat bibliotheken een gezamenlijke licentie hebben afgesloten met ETV voor gebruik van de programma's. Elke bibliotheek kan dus gebruik maken van een professioneel account.

Goed, al die specialisten kennen dit dus wel: dus als u directeur bent of manager moet u dit toch eigenlijk bekijken. Want er staat hier al een prachtige schat aan programma's die prachtig te gebruiken zijn.

Taalprogramma's
Annelies Schrijvers legt uit dat alle taalprogramma's ook te gebruiken zijn met verschillende uitgangstalen. Op dit moment wordt als basistaal het meest Pools en Arabisch gebruikt. Het programma heeft een soort ingangstoets die snel bepaalt welke moeilijkheidsgraad de gebruiker heeft.

Klik & Tik
Het bekendste programma is Klik & Tik, dat in vele bibliotheken gebruikt wordt als een basisprogramma rond digitale vaardigheden. Nieuw in Klik & Tik is dat het nu ook tabletproof is. Leuke aanvulling voor al die bibliotheken die ook cursussen rond tablets aanbieden.

Daarnaast zal er de komende tijd een werkboek en een docentenhandenleiding komen. Dit is handig wanneer je met groepen werkt.

Volgsysteem
De programma's van ETV kennen een eenvoudig volgsysteem zodat je kunt zien of cursisten goede voortgang boeken. Wat Annelies ervan laat zien, is het inderdaad makkelijk te gebruiken.

Gebruikersonderzoek
Oefenen.nl heeft gebruikersonderzoek gedaan. In 2012 werden 127.000! nieuwe account aangemaakt. 82% van de gebruikers is Nederlandstalig waarbij de taalklas het meest gebruikt wordt. Binnen de leeftijden zien we dat er een vrij grote groep is onder de 30 jaar! Van de ondervraagde gebruikers heeft 30% behoefte aan begeleiding. ETV denkt dat hier met name een rol kan liggen voor bibliotheken.

65% van de gebruikers is aan het werk en 18% is op zoek naar werk. Met andere woorden, Oefenen.nl is geen aanvulling op het onderwijs maar vooral een ondersteuner van werkenden of werkzoekenden.

Conclusie
Voor veel specialisten is dit bekend. Voor heel veel anderen dus nog niet. Het is een prima bouwsteen in de aanpak voor laaggeletterdheid en voor een Leven Lang Leren in zijn geheel. En tja, de licentie is dus afgekocht voor alle bibliotheken. Maak er dus gebruik van!

Geen opmerkingen: