woensdag 13 november 2013

NBC+ weer uitgesteld : de 'long and winding road' van de digitale infrastructuur

the way back down..

Alsof de duvel ermee speelt. Ik blogte vorige week dat ik eens een opmaatje zou maken naar de NBC+. En plots hoor ik van een collega dat de oplevering van de NBC+ verplaatst is van november 2013 naar maart 2014. Bijna een half jaar later.

Het kan verkeren. In mijn 'Roadmap' waar ik de vorige keer over schreef werd al melding gemaakt dat eind 2011 er al een eerste widget zou zijn van deze NBC (toen nog zonder +) en dat medio 2012 grote uitrol zou volgen. Via deadlines naar 1-1-2013 en 11-11-2013 nu dus naar 3-3-2014. Dat betekent dus dat landelijke uitrol pas na 3-3-2014 kan plaatsvinden. Dat is een tegenslag. Het betekent dat onze huidige contracten nog een tijdje door moeten lopen. Met extra kosten dus.

Vorige week schreef ik:
'Ik word wel eens wanhopig over de vele vertragingen die ik hoor. Naast die vertraging maak ik me zorgen over de kosten op lokaal niveau. Ik ben bang dat we de kosten voor de Aquabrowser niet kwijt raken en dat besparingen op catalogusbeheer veel langer op zich laten wachten.

Ik merk een bepaalde vermoeidheid in de branche. Dit is een weg die wel heel veel energie kost, waar je continue op moet blijven letten of niet iemand de spelregels aan het veranderen is en waar planningen bij elke update toch licht gewijzigd lijken. '

En ondanks al die tegenslag blijf ik geloven in landelijke infrastructuur en samenwerking op dit gebied. Ik ga ondertussen rustig verder met mijn testlijstje van de NBC+:  waar moeten we straks allemaal op letten? Daar heb ik nu wel even tijd voor...

Maar tja, wat moet je nou? Het zal ongetwijfeld complex zijn. Maar ik raak het zicht wel kwijt. Het is zoals op die foto. Wie achterom kijkt, ziet dat we al vele kilometers over kronkelpaden hebben afgelegd. Wie voor ons kijkt, ziet dat de weg blijft kronkelen. Is dit nou het juiste weggetje of hadden we toch een andere moeten nemen?  En waar is toch die oprit naar die brede digitale snelweg? Die had hier toch al ergens moeten zijn? Orakel, orakel, zeg mij toch waar die is.

Foto: Dan A' Vard

Geen opmerkingen: