maandag 11 november 2013

Er was eens een familie aan zee... afsluiting Landelijke dag Laaggeletterdheid #LLL13

Na twee rondes met kleinere sessies mag Rianne Brouwers van het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken afsluiten. Rianne Brouwers zal ingaan op de toekomst van dit beleid.

Er was eens....
En Rianne vertelt een sprookje: 'Er was eens gezin, dat woonde aan zee en ze hielden van lezen en schrijven. De moeder heette Maria van Siob. De vader heette Ap en de oom heette Diederik. Maar die woonde in een wolk....'

En zo ging het verhaal verder. Over een minister die een besluit dat de partijen naar de grote Koninklijke Boekenberg zouden moeten verhuizen. Bij jonkheer Bas. Bij moeder Maria en de kleine Lourina heerste toch ongerustheid. Lourina ging googlen en vond dat de heks van de grote leegte van plan was om de grote Koninklijke Boekenberg te vernietigen. En niks was de heks teveel: economische crisis, digitalisering en nog ander onheil.

Hoe dat verder ging? Nou, Lourina speelde een heldenrol, door het verbinden van alle familie van Ap en van Siob. Het sprookje eindigde goed: De Koninklijke Boekenberg werd een grote publiekstrekker en de bibliotheekfamilie leefde nog lang en gelukkig.

Met dank aan Lourina de Voogd voor jarenlange inzet voor laaggeletterdheid.

De volgende keer
En zo kwam een einde aan de dag van laaggeletterdheid. Een mooie dag, georganiseerd door de SPN en SIOB. Tijdens de dag werden een aantal vragen via een mobiele app gesteld. Als ik die uitkomsten moet geloven gaat de volgende dag over het opzetten van Open LeerCentra.

Alaaf
Den Bosch wordt langzaam donker. De elfde van de elfde. De hooggeletterden verlaten zo spoedig mogelijk dit pand en vertrekken met de staart tussen de benen. De rest van de Bossche bevolking neemt het over, trekt een kiel aan en roept: Alaaf. Aan het eind van de carnaval is iedereen laaggeletterd.

Er is nog een wereld te winnen voor bibliotheken.

Geen opmerkingen: