dinsdag 19 november 2013

Een nieuwe uitdaging: Op naar een publicatie voor een Leven Lang Leren!

I am still learning

Enkele weken geleden nam ik afscheid van mijn team Centraal Collectioneren in Gelderland. En op een haar na zijn al mijn activiteiten daar ook afgerond. Op weg naar de horizon dus. Weer een nieuwe opdracht. En ditmaal wel een hele bijzondere. Geen interim-management, geen complex project met technische randvoorwaarden maar een onderzoek waar een aantal leuke publicaties uit moet voort vloeien.

Leven lang leren
De Provincie Gelderland ondersteunt een programma onder de titel een 'Leven Lang Leren'. Dat programma is erop gericht om bibliotheken te ondersteunen in het vinden van nieuwe functies rond het informele leren. Wat is dat eigenlijk een 'Leven Lang Leren'? En: hoe kunnen bibliotheken hier goed vorm aan geven? En: wat gebeurt er eigenlijk al binnen en vooral buiten de branche?

Bouwstenen voor een succesvolle aanpak en een methodiek voor concepten
De komende tijd ga ik dan ook op zoek naar de Best Practices van het informele leren. In 2009 deed de VOB nog een onderzoek hierna. Maar wie dat naleest ziet dat met name de digitale wereld al weer enorm verandert is. Het aantal online educatieve communities is geƫxplodeerd. Vanuit die Best Practices zal ik kijken wat de belangrijkste kenmerken zijn voor een succesvolle inrichting van een Leven Lang Leren.

Long list
Op dit moment stel ik een long-list samen met voorbeelden die ik graag nader wil onderzoeken. Daar staat bijvoorbeeld de Hema-academie op maar bijvoorbeeld ook de Universiteit van Nederland. En van Coursera tot Trade School

Het onderzoek moet uitmonden in een aantal publicaties. En wat grappig is in deze opdracht: het verzoek om er vooral over te bloggen.

Mijn vraag voor vandaag!
Vraag voor vandaag is dan ook: welke goede voorbeelden van informeel leren kent u allemaal? Laat ze me weten!

Wordt vervolgd.

Foto: Max

6 opmerkingen:

Bartwatching zei

Wellicht een voorbeeld van informeel leren is https://helpouts.google.com/home

Unknown zei

Hi Mark, Er is bv ook een MOOC van een Amerikaanse Universiteit mbt digital libraries waaraan ook Nederlandse informatiespecialisten deel nemen.

Festina Lente zei

Onze paden kruisen zich een beetje: ook ik ben projectleider online leren (zie wat posts van de afgelopen tijd...)

Mark Deckers zei

@Festina: Dank voor je reactie. Ik heb wat rondgeneusd in je artikelen. Ben wel benieuwd wat jij nog een goed iets voor openbare bibliotheken zou vinden. Hoe organiseren we dat?

@Bartwatching: leuk voorbeeld, zelf ervaring mee?

Anoniem zei

Dag Mark,
Interessant die shortlist. Vanuit een project in Brabant hebben we afgelopen jaar bij Cubiss alle voorbeelden verzameld rondom online en offline leren (en een combinatie daarvan). We hebben daar een lange (excel)lijst van en willen die met je delen. Verder zijn we erg benieuwd naar je vorderingen.
Mail je mij even? l.jans@cubiss.nl

Groet,
Lonneke Jans

Mark Deckers zei

@lonneke: Dank, ik mail je.