dinsdag 29 maart 2011

Meneer Van Swelmen opnieuw over eBooks

Sexier than a Librarian

Bijgaande bericht werd ingezonden door de heer Van Swelmen, de u welbekende directeur van de Bibliotheek Oppendam.

Beste mensen,
Als er nieuwe trends te signaleren zijn, is Oppendam er als eerste bij. U bent niet anders van ons gewend, zeg ik maar even als erudiete bibliotheekdirecteur. Wellicht is het u nog niet opgevallen maar 2011 is het jaar van de eBookpilots. En het kan natuurlijk niet anders of ook Oppendam zal binnenkort een eigen eBookpilot starten. Maar daarover later meer.

Bibliotheek.nl was immers al begonnen met een eBookeregallerij. Speciaal voor de iPad. NBDBiblion had natuurlijk allang een eBookpilot maar begint een nieuwe pilot met eBooks op USB. Uiteraard met inwerkkorting. En de Koninklijke Bibliotheek heeft een pilot met het eDepot. Inderdaad: met bewaarfunctie!

Ook OCLC had allang een eBookpilot – dezelfde als NBDBiblion – maar kondigt binnenkort aan om een hernieuwde pilot te starten. Vooral gericht op buitenlands materiaal en beschikbaar via Worldcat.

Het kan dan ook niet lang meer duren of HKA en Infor kondigen beiden aan om met een eBookpilot te starten. Beiden binnen hun eigen systeem. Nu de markt zich zo ontwikkeld begint Karmac zich af te vragen of zij toch ook niet in deze markt moeten stappen. Weliswaar met een uitgeklede en commerciële variant met populaire titels, maar toch. Karmac geeft zelf aan dat dit product de bibliobussen overbodig zal maken.

Nu Karmac in de markt zit, begint Bol.com zich toch af te vragen of zij niet mee moeten instappen in deze snel ontwikkelende bibliotheekmarkt. Zij onderzoeken de mogelijkheid om een streamingvariant tegen maandelijks tarief te ontwikkelen. Het moet een whitelabel-eBookpilot worden. Uiteraard met het grootste bestand met populaire titels. En inderdaad: gratis thuisbezorgd.

SerialSolutions/Medialab gaat in de loop van dit jaar aankondigen dat zij een universeel koppelvlak maken voor alle eBookpilots. En dit koppelvlak zal weer naadloos aansluiten op de servicebus die ook bijna klaar is ergens dit jaar.

De Stichting PSO’s ziet alle ontwikkelingen met lede ogen aan. Het kon dus ook niet anders over de Stichting PSO’s komt nog voor de zomer met de aankondiging van een eigen eBookpilot. Overignes zal dit wel per provincie worden uitgerold via de provinciale netwerken. De Plusbibliotheken kunnen ook niet achter blijven. Zij garanderen hun eBookpilot alle eBooks vanaf HBO-niveau.

Onze bibliotheekprofessor Frank Huysmans zal in het najaar van 2011 met een onderzoek komen naar de eBookpilots. De titel van het onderzoek is “Waar staan de bomen in dit eBookbos?”. De uitkomst is dat door alle pilots er een volkomen versplintering is opgetreden in het aanbod. De tarieven en voorwaarden rond eBooks blijken namelijk in elke gemeente verschillend te zijn. Frank Huysmans heeft onderzocht dat 92% van de inwoners van een plaats niet weet aan welke eBookpilot zijn of haar bibliotheek deelneemt.

De website Boekenliefde – eerder in opspraak door de derving van boete-inkomsten - heeft inmiddels aangekondigd een speciale zoekmachine te maken die uitzoekt waar u welk eBook het goedkoopst kunt lenen. Een beetje rondspeuren door de consument kan euro’s per geleend eBook schelen.

De inkoopcommissie constateert dat de markt eBooks bijzonder turbulent is geworden en stelt voor om de inkoopcommissie uit te breiden met extra leden. Dit om de werkdruk voor de commissieleden binnen de perken te houden. Door het grote aantal nieuw aanbieders is echter ook extra tijd nodig rond de inkoop.

Het Sectorinstituut zal eind van het jaar – mede op basis van het onderzoek van Frank Huysmans – een beleidsnotitie opstellen. Over deze notitie – die overigens geheim zal blijven – krijgt het sectorinstituut een conflict met het ministerie. De dan onlangs aangetreden directeur zal beslissen om op te stappen.

U begrijpt beste mensen, Oppendam kon niet achter blijven. Dus sinds kort prijkt op onze website een prachtige nieuwe button: eBookpilot Bibliotheek Oppendam. De dienst is geheel gratis en biedt toegang tot de grootste collectie eBooks ter wereld. Het is in het diepste geheim ontwikkeld samen met Google. Wie op onze button drukt, komt rechtstreeks uit bij GoogleBooks. Is het niet een wonder? Dat dacht ik. Kom maar op met die innovatieprijs.

Met vriendelijke groet,
Robert van Swelmen
Directeur Bibliotheek Oppendam

Foto: ATIS547

2 opmerkingen:

Dennis zei

Treffende typeringen, Mark! Ik heb me hiermee in elk geval kostelijk vermaakt. Waar een kleine branche groot in kan zijn...

Mark Deckers zei

@Dennis: ik zal de complimenten overbrengen aan de heer Van Swelmen. Hem komt natuurlijk alle eer toe.lingisp