vrijdag 4 maart 2011

OCLC-rapport: Google heeft 11% van de complete boekproductie gedigitaliseerd

Wekelijks ploeg ik mij door een aantal rapporten. Soms zit daar echt een rapport tussen dat even het vermelden waard is. Dat is het geval bij het OCLC-rapport: Perceptions of libraries. Edwin Mijnsbergen meldde in januari al dat het complete rapport er aan zat te komen. Dat is er inmiddels.

In dit rapport wordt een trendanalyse gemaakt over de periode 2005-2010. De periode waarin Google groter en groter werd. De periode waarin de bankenrecessie akelig hard toesloeg, zeker in de Verenigde Staten. En waarbij het de vraag is: wat heeft dit alles betekent voor onze gebruikers.

OCLC laat zien hoe snel de wereld veranderd. Een voorbeeld: Google had eind 2010 ruim 10% van de complete boekproductie ooit gedigitaliseerd. Wie dat zo doortrekt met een leercurve weet dat Google voor 2020 klaar is met de complete digitaliseringsslag van alles wat ooit gedrukt is.

Het bezit van de smartphone steeg van 2% naar 23% van de bevolking. Wie dat doortrekt weet dat we in 2015 hier een percentage scoren van 80%.

Onderzocht is ook wat de recessie had gedaan met mensen. Mensen die ook gewoon bij ons in de bibliotheken komen. Mensen die direct getroffen werden door de recessie gingen bijvoorbeel meer gebruik maken van sociale netwerksites en gingen meer gebruik maken van de bibliotheek. De bibliotheek is geen bezuinigspost maar juist een besparingspost en een plek om jezelf te ontwikkelen waardoor je meer kansen hebt op de arbeidsmarkt.

76% van mensen die getroffen zijn door de crisis gaf aan minder DVD's en boeken te kopen. 75% van deze groep - en lid van de bibliotheek - gaf aan meer boeken en DVD's te gaan lenen in plaats van te kopen.

En zo kunnen we nog wel even door gaan met dit soort cijfers. Het regent ervan in het OCLC-rapport. Aardig leesvoer voor iedereen die met de toekomst bezig moet.

Hier is het rapport te downloaden.

Geen opmerkingen: