dinsdag 1 maart 2011

Bepaal zelf wie de opvolger wordt van Peter van Eijk


De opvolging van Peter van Eijk. Jawel, de vacature staat uit. U kunt solliciteren. Maar wie moet hem opvolgen? Een man met wie ik heel veel heb samengewerkt en waar ik ook nog veel van heb geleerd. Edwin Mijnsbergen stond al terecht stil bij de vele kwaliteiten van hem. Dat onderschrijf ik hierbij nog eens graag.

Het bibliotheekwerk mag zich daarom best druk maken om zijn opvolging. Ik denk dat er veel van af hangt: Hoe gaat het verder met alle ontwikkelingen? Lukt het om een goede exploitatie te krijgen? Lukt het om al die kikkers van het bibliotheekland in de kruiwagen te houden? Kortom: wij zoeken niet zo maar iemand, wij zoeken een superman of supervrouw. Want echt veel inwerktijd zal de nieuwe directeur niet krijgen. Er liggen veel dossiers die om snelle actie vragen.

Alle reden dus om met elkaar Bibliotheek.nl eens te flink te helpen met die werving. Ik heb mijn oor te luister gelegd, vele namen gehoord. Die namen weer doorgefluisterd aan mensen die het weten kunnen. Zo onstond een rijtje puike namen. Ik denk dat het al een eer is dat deze mensen genoemd zijn voor deze functie. Het zegt iets over de kwaliteiten die deze mensen wordt toegedicht.

Maar het oordeel is natuurlijk aan u: u kunt weer stemmen. Hier het lijstje. En als u denkt, het wordt toch iemand anders, dan mag u altijd reageren.

1. Marco de Niet (Stichting DEN)
Marco Wie? hoor ik u denken: Marco de Niet. Marco de Niet is momenteel directeur van de Stichting Digtaal Erfgoed Nederland (DEN). DEN is het ICT-kenniscentrum van de erfgoedsector. Zeg maar het Bibliotheek.nl van de archieven. Een instantie die nauwe banden heeft met de Koninklijke Bibliotheek en daarmee goed zou passen in de initiatieven om de Koninklijke Bibliotheek ook heel nadrukkelijk neer te zetten als bibliotheek van alle bibliotheken. Ik ken Marco de Niet niet. Wel kan ik uit zijn profiel halen dat het een stevige netwerker is en zijn mannetje her en der staat. Ik heb veel respect voor DEN dus zou moeten kunnen. Ik kan niet beoordelen hoe bestuurlijk hij is. En dat is wel nodig in deze functie.

2. Hans Jansen (Koninklijke Bibliotheek)
Iemand die ook goed in dat rijtje past van de lijn van de Koniklijke Bibliotheek is Hans Jansen. Hans Jansen is op dit moment plaatsvervangend directeur van de Koninklijke Bibliotheek. De rechterhand dus van Bas Savenije. Ik heb in het verleden met Hans Jansen onderzoek gedaan. Dat kan hij zich vast niet meer herinneren. Ik vond het toen een hele slimme man. Bestuurlijk gepokt en gemazeld. Wel altijd een KB-man geweest. Dus of hij interesse heeft voor een overstap.... Dan zou Bibliotheek.nl onderdeel moeten worden van de KB. Dan is Hans zeker de man.

3. Jan Braeckman (Bibnet)
Onze Vlaamse vrienden hebben een soortgelijk bureau als Bibliotheek.nl. Dit onder de naam Bibnet. Al enige jaren voert Jan Braeckman hier de scepter. En met succes. De Vlaamse ontwikkeilngen tonen grote gelijkenissen met de Nederlandse. Wat ligt meer voor de hand dan dat de directeur van Bibnet een openbare sollicitatie doet met de oproep om Bibnet en Bibliotheek.nl samen te voegen. Uiteraard met een kantoor in Nederland en in Vlaanderen.

4. Mireille Pondman (Bisc)
Ja heren, het wordt tijd voor een vrouw in deze functie. En een vrouw die ik deze functie van harte zou gunnen is Mireille Pondman, thans directeur van de Utrechtse PSO Bisc. Ik heb een klein beetje met Mireille samengewerkt en was onder de indruk van haar bestuurlijke stevigheid in combinatie met de vaardigheid om inhoudelijk te sturen. Ze is bekend met alle PSO-directeuren en dat kon wel eens een voordeel zijn als Bibliotheek.nl veel meer wil samenwerken met alle PSO's.

5. Fred Geelen(SCHUNCK)
Fred Geelen is de flamboyante directeur van SCHUNCK. Hij stond met zijn organisatie altijd vooraan als het ging om digitale ontwikkelingen. Kortom, een man met de blik vooruit. Voortkomend uit de politiewereld, doorgegroeid in de gemeentewereld en uitgebouwd in bibliotheekwerk. Tijd voor weer een volgende stap?

Tot nog toe waren mijn pooltjes altijd juist. Er ligt dus een zware last op u. Dus ook ditmaal mag u stemmen op de juiste kandidaat. Tegelijkertijd ga ik opnieuw mijn oor te luisteren leggen. Ik heb namelijk nóg wel een paar namen gehoord. Maar die moet ik nog een paar keer horen om ze serieuzer te nemen. Dus misschien meld ik me nog wel met aanvullingen.

Ik wens onszelf veel succes bij onze werving!

10 opmerkingen:

Stefan Wijnberg zei

Ik denk Marco de Niet. Zou leuke kop opleveren: Niet ideale man voor Bibliotheek.nl!

Sjaak Driessen zei

Dit is een spannende en gewaagde onderneming, Mark. Ik zie het helemaal voor me, allerlei varianten. En het kan binnen zo'n context best op z'n Rijnbrinks of Overijssels gaan. Ik hou, als Limburger, wel van een flinke scheut provincialisme. De wereld moet niet te groot worden, dan ben ik bang dat ik het familiegevoel kwijt raak. Als buitenlander wil ik best deel uitmaken van de selectiecommissie, en als ik daar voor gevraagd word dan zal ik heel steng doch rechtvaardig zijn.

Wim Keizer zei

Het SIOB heeft ook nog steeds geen nieuwe directeur.
Vorig jaar schreef de VNG al aan OCW dat Bibliotheek.nl op den duur maar in het SIOB moet worden geïntegreerd (zie Nieuwsbrief Nieuw Bibliotheekwerk van augustus 2010)
Het SIOB kreeg van OCW een "meesturende adviesrol" t.a.v. Bibliotheek.nl.
Maar wat is dat eigenlijk precies?
Is het niet handig de suggestie van de VNG, nu we toch twee vacatures hebben, meteen uit te laten voeren? Voordat de integratie van de stichtingen plaatsvindt, kunnen beide vast één directeur hebben, dan zijn we ook af van de spanningen die het HEC-rapport constateert tussen SIOB en Bibliotheek.nl.

Mark Deckers zei

@Stefan: ja die is leuk!
@Sjaak Driessen: Ik vermoed dat je niet wordt uitenodigd. De Raad van Toezicht heeft twee zetels namens de bibliotheeksector. Ik vermoed dat die ingezet worden bij de werving en selectie.
@Wim: Waarom was die ontvlechting ook alweer begonnen?

Wim Keizer zei

@Mark: De ontvlechting was er omdat OCW onderscheid wilde tussen wat het zelf betaalt en dat wat de bibliotheken betalen.
Aangezien SIOB en Bibliotheek.nl beide grotendeels door OCW betaald worden en de nieuwe VOB/WOB grotendeels door de bibliotheken en de PSO's, is er geen reden om SIOB en Bibliotheek.nl als sterk onderscheiden stichtingen te blijven beschouwen die ook nog onderlinge spanningen hebben.

Zou Bibliotheek.nl ooit een keer het merendeel van haar inkomsten uit dienstverlening aan bibliotheken weten te halen, dan splitsen we dat deel gewoon van SIOB/Bibliotheek.nl af en voegen het toe aan NBD/Biblion of een andere club die daar geschikt voor is.

Mark Deckers zei

@WimKeizer: ik heb een vermoeden dat het niet zo simpel ligt.

Wim Keizer zei

@Mark: Niet zo simpel?
Ben benieuwd naar onderbouwing van je vermoeden. Misschien hoor je wel eens wat, o.a. in de VOB-commissie digitale bibliotheek.

Mark Deckers zei

@WimKeizer: nou, daar lijken me twee redenen voor: de directeur van bibliotheek.nl lijkt me al een schaap met vijf poten. Ga je die functie combineren met die andere functie waar je ook vijf poten voor nodig hebt, dan heb je een schaap met 10 poten. De tweede reden lijkt me dat als je iets onder één leiding zou willen zetten dat een combinatie met de pso's me meer voor de hand lijkt te liggen.

Wim Keizer zei

@Mark: Hmm, zelfs de combinatie Bibliotheek.nl/SIOB is toch piepklein, vergeleken met tal van andere stichtingen, instellingen en bedrijven.
Een directieschaap met vier poten moet naar binnen vooral flink kunnen delegeren en naar buiten goed kunnen communiceren.

Combinatie met PSO's: interessante gedachte ;-).

Mark Deckers zei

@WimKeizer: het zijn wel twee organisaties die uit elkaar voort komen en net gestart zijn.

Ik vind dat de PSO's en bibliotheek.nl elkaar wel zouden kunnen versterken. Maar elk proces heeft zijn eigen snelheid.