maandag 7 maart 2011

Lef en Liefde: samenwerken met Inspirezzo


"Wist jij dat er alleen bij de beroepsgroep Bakkers meer singles te vinden zijn dan onder beroepsgroep bibliothecarissen? En wat zegt dat over ons?" Mijn aandacht was gewekt. En zo begon Ferd van den Eerenbeemt van Inspirezzo zijn verhaal over de toekomst van de bibliotheek. Na deze kwinkslag - onderbouwd met onderzoek trouwens - volgde een gedegen verhaal over hoe de maatschappij zich ontwikkelt en hoe bibliotheken daarop in kunnen spelen.

Lef en Liefde
Inspirezzo is een bijzonder bedrijf. Vooral begonnen in de onderwijsmarkt, heeft het zich ontwikkeld tot een creatief bedrijf voor organisatieontwikkeling.

Een bedrijf dat zich denk ik het beste laat kenmerken door Lef en Liefde. Lef, omdat het lastige stappen niet schuwt en trajecten begeleid waarin juist nieuwe wegen moeten worden bewandeld. Je moet patronen doorbreken, heilige huisjes afbreken en nieuwe manieren moeten een gewoonte worden. Daar moet je stevig voor in je schoenen staan en een flink portie creativiteit activeren.

Tegelijkertijd is het een bedrijf met Liefde. Omdat het uitgaat van de gedachte dat elke professional vanuit zijn eigen passie kan worden aangesproken. Dat er altijd ergens een vuurtje smeult dat in elk mens kan worden opgestookt.

Door een paar personen was ik op Ferd gewezen. Je moet eens met hem gaan praten. Jullie lijken wel wat op elkaar en jullie kunnen vast iets voor elkaar betekenen. En zo geschiedde. En dus legde ik mijn traject rondom bezuinigen op tafel en legde Inspirezzo zijn trajecten op tafel. En inderdaad. Onze manier van werken sluit niet alleen op elkaar aan maar past ook goed bij elkaar.

Versterkende programma's rond bezuinigen
Ik bied samen met Marc Heleven van NewShoesToday een eerste denkkader rond bezuinigingen. Inspirezzo heeft een interessant vervolgtraject waarin in vier bijeenkomsten een meerjarig (bezuinigings)plan wordt ontwikkeld. Binnnekort zal in BibliotheekBlad over het traject van Inspirezzo een goed artikel verschijnen.

We hebben afgesproken om maar eens wat meer met elkaar te gaan uitwisselen. Elkaar misschien verder te helpen en eens te kijken wat er nog meer zou kunnen zijn.

Ondernemen en kennis mobiliseren
Ondernemen is soms je intuïtie volgen. Steeds vaker zoek ik samenwerking met allerlei mensen buiten de branche. We moeten gewoon meer kennis in onze branche mobiliseren. Het afgelopen jaar startte ik samen met Marc Heleven van NewShoesToday de training "37 manieren om te bezuinigen". We hadden nog niet eerder samengewerkt, maar soms weet je dat je goed zit. De richting wordt wel duidelijk als je eenmaal die weg op geslagen bent.

Dat denk ik hier ook bij. Ik vind Inspirezzo een leuk bureau met een mooie visie en goede professionals. Wij slaan die weg maar eens op. En wie weet is dit weer een begin van een nieuwe "making of...". Wordt vast vervolgd.

De bezuiningsstorm gaat de komende maanden zijn volle omvang bereiken. Gemeenten moeten voor 1 juli hun bezuinigingen voor 2012 en verder door de gemeenteraad krijgen. Het wordt alle hens aan dek. Alle hens, niet alleen om bezuinigingen te pareren en in te vullen maar tegelijkertijd in die bezuinigingen ook ons verhaal voor de toekomst te laten horen. Een verhaal voor de toekomst om iedreen te overtuigen dat bibliotheken ook in de toekomst van grote waarde zullen blijven. Ook dat wordt vast vervolgd. Ik wens u veel lef en liefde.

5 opmerkingen:

Louisa zei

Ha Mark,
Mijn reactie sluit misschien niet helemaal aan, maar wist je al dat in Engeland je een bibliotherapist (tegen betaling) kan raadplegen? En dat hij/zij je een aantal boektitels als medicijn geeft?
http://www.theschooloflife.com/Bibliotherapy

Louisa zei

Ha Mark,
Mijn reactie sluit misschien niet helemaal aan, maar wist je al dat in Engeland je een bibliotherapist (tegen betaling) kan raadplegen? En dat hij/zij je een aantal boektitels als medicijn geeft?
http://www.theschooloflife.com/Bibliotherapy

Mark Deckers zei

@louisa: Tja, dat is ook echt ondernemen. Mooi initiatief trouwens die School of life.

Zomer65 zei

Grappig, wij zijn in Kennemerwaard eerst met Ferd aan de slag geweest met ons MT, het ontwikkelen van een visie en een opzet voor hoe wij met onze organisatie verder willen. Heeft ons de afgelopen tijd, hoewel het traject in 2009 en 2010 liep zeker geen windeieren gelegd. En nu hebben wij met jou je workshop gedaan. Andersom werkt dus ook ;-)

Mark Deckers zei

@zomer65: zo gek dus nog niet, die samenwerking...