zaterdag 19 maart 2011

57 kinderen, 57 moeilijke woorden en 6 fouten

Gisteren was ik aanwezig bij het JuniorDictee in de Bibliotheek Deventer. Mijn middelste dochter Marieke - u welbekend van het achteruit praten - had zich middels het schooldictee geplaatst. De drie besten van de klas mochten in de centrale bibliotheek meedoen. Een echte Deventer finale dus.

Een flink aantal basisscholen hebben dat dictee meegedaan en dus zaten er 57 nerveuze kinderen in de schoolbankjes. Een kleine honderd familieleden keek vanaf de gallerij toe. Oud-burgemeester James van Lidth de Jeude las tien zinnen voor met grammaticale valkuilen.

Na het dictee deed directeur Jos Debeij met James van Lidth de Jeude goochelspelletjes met de kinderen. Jos Debeij toverde alles weg, terwijl de oud-burgemeester, keer op keer, uit propjes papier weer vijftig euro wist te toveren. Beide trucs lijken me bijzonder relevant voor kinderen.

Op de tribune een aantal bekenden waaronder collega Jan Hoogenberg - directeur van de Bibliotheek Noordwest Veluwe - die zijn zoon Joep aanmoedigde.

Alles bij elkaar een bijzonder leuk evenement om mee te maken. Zowel voor kinderen als voor ouders. 57 kinderen, ruim 100 familieleden. Samen meer dan 150 mensen die het komende weekend her en der nog gaan zeggen dat ze meededen aan het dictee in de bibliotheek.

En dan denk ik aan die ruim 1.000 vestigingen die de bibliotheken in Nederland hebben. Met evenzoveel enthousiaste collega's. Waar overal dit soort activiteiten georganiseerd worden: klassenbezoeken, leesprogramma's, theatervoorstellingen, voorleesmiddagen, muziekuitvoeringen, filmvoorstellingen en krakercompetities. Hoeveel kinderen en ouders zijn deze week niet op deze manier in aanraking gekomen met cultuur?

En voor wie nog benieuwd is naar de uitslag van Joep en Marieke: die eindigden ex aequo op de vijfde plaats. Maar voor Jan en mij staan ze allebei op de eerste plaats. Zo, en nu hopen dat ik mij zonder taalfouten door dit stuk heb heengewerkt....

3 opmerkingen:

StoriesGuy zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
StoriesGuy zei

(edit: maak ik potdorie zelf nog een fout!)

Leuk evenement!

En ja, inkoppertje, 'Bibliotheek NoordWest Veluwe' zonder hoofdletter W dus. ;)

Mark Deckers zei

@StoriesGuy: Dank voor de tip. Inmiddels gewijzigd.