donderdag 10 maart 2011

Hoe u elke dag wordt verleid....


Wij worden overstelpt met signalen. Alles vraagt om aandacht. Alle kanalen staan open. Elke dag worden we verleid.

Hoe kan het dat sommige boodschappen er dan toch bovenuit komen? Dit terwijl andere boodschappen volledig ondersneeuwen. Hoe kan het dat op het ene moment onze nieuwsgierigheid gewekt wordt en op het andere moment we volstrekt onverschillig blijven? Roland van der Vorst schreef er een mooi boek over: "Nieuwsgierigheid, hoe wij elke dag worden verleid".

Triggers
Nieuwsgierigheid heeft te maken met "triggers". Fotografen, nieuwsmakers en mode-ontwerpers en politici weten et alles van. Nieuwsgierigheid heeft te maken met het verstoren van het bestaande patroon. Afwijken van de norm. Maar die afwijken mag in veel gevallen weer niet zodanig zijn dat de norm niet meer herkend wordt. Nieuwe mode moet herkend worden als mode, anders kan het geen mode worden. Een fotograaf moet ervoor zorgen dat zijn hoofdbeeld herkenbaar blijft als hij wil dat het accent ontdekt wordt. En voor politici geldt dat mensen het gevoel moeten blijven houden dat het geloofwaardig is. Een politicus die een belasting belooft van 0% wordt niet meer geloofd en vervreemd zichzelf van de samenleving.

Vier basisprincipes
Om nieuwsgierigheid te blijven prikkelen moet je herkenbaar blijven, wel afwijken en het normale verstoren, terwijl je ook weer niet moet vervreemden.

Daar gebruikt Van der Vorst vervolgens van vier basisvormen voor. Vier methoden van het opwekken van nieuwsgierigheid: 1) het opwekken van een genoeglijk gemis, 2) achterhouden, 3) verstoren en 4) openhouden. De uitleg van al deze methoden zijn bijzonder logisch en herkenbaar. Tegelijkertijd wordt duidelijk tijdens het lezen dat er ook veel instellingen deze principes niet durven toe te passen. Die durven namelijk niet af te wijken van de norm.

Bekijk maar eens deze poster van de verkiezingen in Overijssel. De provincie roept op om niet te stemmen. Deze campagne is op het randje. Hij wijkt af van de norm en trok daarmee de aandacht. Er was één gemeente in Overijssel die de posters namelijk gelijk verwijderde. Die vervreemde dus van de boodschap. Dat moet je dus durven, je boodschap zo brengen. Andere provincies hadden een brave campagne over "ga vooral stemmen". Een boodschap die vervolgens gewoon ondersneeuwt omdat deze niet afwijkt van de norm.

Wie meer wil weten van Roland van der Vorst moet vooral even kijken naar de interviews bij VPRO Boeken. Ga ik ondertussen verder met het volgend boek van Van der Vorst: Over hoop. Ook zo'n mooi thema.

Het filmpje wat bovenaan staat is hoe de boekpresentatie voor dit boek georganiseerd was. Geheel in stijl. Hoe wek ik nieuwsgierigheid op? Nou, zo dus. En let maar op: u wordt elke dag verleid.

2 opmerkingen:

ivo zei

Vakliteratuur begrijp ik dus!

Mark Deckers zei

@Ivo: zoiets ja. En met iets over wat je elke dag overkomt of wat je zelf juist doet.