maandag 14 maart 2011

26 redenen om nog een jaartje te wachten met vernieuwen

seat number 26

Ik stel voor dat we allemaal een jaar lang stoppen met innoveren! Huh? Ja, u leest het goed.

Laten we nog maar een jaartje wachten
Het moet mij van het hart maar het gaat echt veel te hard met al die innovatieplannen in bibliotheekland. Innoveren en vernieuwen is van levensbelang. Natuurlijk. Maar waarom moet het toch allemaal zo snel? Het is allemaal zo jachtig en hijgerig. Het moet echt wat minder hoor! U moet al die innovatieve types niet geloven! Het gaat echt niet zo hard als ze allemaal roepen.

Vandaag zat ik om tafel met allemaal nuchtere managers van verschillende van PSO’s. Samen keken ze naar hun toekomststrategie. Daar heb ik gepleit voor één jaar complete stilstand in bibliotheekland. Zo, dat hoge woord is eruit. En na enig nadenken wisten deze MT’s samen met mij 26 goede redenen te noemen. En omdat wij het bibliotheekwerk natuurlijk graag verder helpen, geven wij u die redenen natuurlijk graag.

26 redenen om pas volgend jaar te vernieuwen
1. Dan zijn we allemaal klaar met de invoering van BicatWise. Dan pas hebben onze ICT-jongens pas weer tijd om iets nieuw op te pakken hoor.
2. Eerst moeten we nog intern alle puntjes op de i zetten.
3. Dan weten we wat de bezuinigingen zijn en waar we aan toe zijn. We hebben nu te veel onzekerheid dus we kunnen echt niet beslissen.
4. Dan heeft het SIOB voldoende tijd gehad om hun positie te bepalen en in te nemen. En bovendien hebben ze tegen die tijd ook wel weer een directeur.
5. Dan is er een nieuwe Agenda voor de Toekomst. Daar moeten we echt op aansluiten dus we kunnen onze strategie pas maken als die nieuwe agenda er is.
6. Over een jaar breekt het e-book pas echt door, dan kunnen we daar beter op inspringen.
7. Dan is Piet met de VUT en die houdt nu alles tegen. We moeten dus echt even wachten met vernieuwen tot Piet weg is. Dan wordt het echt veel makkelijker.
8. Dan is de Stichting PSO’s een jaar verder en kunnen we daar ook beter zaken mee doen. Tegen die tijd zijn de PSO’s er samen waarschijnlijk ook wel uit hoe ze willen samenwerken met Bibliotheek.nl.
9. Over een jaar zijn de rechten voor e-books vast beter geregeld. Dat blokkeert op dit moment echt alles dus we kunnen echt even niet verder hoor.
10. Dan heeft Bibliotheek.nl weer een goede nieuwe directeur en dan is die directeur ook wel ingewerkt.
11. Dan is Piet met de VUT en dat levert formatie op. We moeten dus echt even wachten tot Piet weg is.
12. We zijn nu net te vroeg. We zitten precies op een keerpunt in de tijd. Het kan echt nog twe kanten op. Dus als we nu kiezen, kiezen we misschien wel fout. Over een jaar is dat vast veel duidelijker.
13. Over een jaar hebben onze bibliotheeknetwerken in Gelderland en Overijssel weer een nieuw meerjarenplan. Daar moeten we echt op aansluiten dus wij kunnen ons plan echt pas maken als zij klaar zijn.
14. Over een jaar weten we pas of dit kabinet er dan nog zit.
15. We kunnen echt beter nog een jaartje wachten met vernieuwen. We hebben nu toch al werk zat? We krijgen het jaarplan nu al niet af. Als we een jaartje wachten, zijn we allemaal weer helemaal bij.
16. Voor onze vernieuwing hebben we echt externe ondersteuning nodig. Ons budget voor externe inhuur is voor dit jaar al op. We kunnen onze vernieuwingsplannen echt niet dit jaar doorvoeren.
17. Omdat volgend jaar de I-pad-3 uit komt en alles gaat ontworpen worden voor de I-pad-3. Nu starten is dus echt zonde van de tijd.
18. Over een jaartje zijn we allemaal een jaartje ouder en wijzer. Dan bekijken we alles echt anders en kijken we voorbij de hypes.
19. Omdat we volgend jaar een nieuw personeelssysteem hebben ingevoerd. Als we dat hebben kunnen we pas echt strategisch personeelsbeleid voeren.
20. Een complexe bestuurdersfunctie vraag twee jaar inwerktijd. Onze bestuurder zit er nog maar een jaar. Dus een extra jaartje inwerktijd is wijs. Dat levert echt betere vernieuwingsplannen op.
21. Omdat de NBD volgend jaar echt klaar is met plankklaar leveren. En dan kunnen we onze processen daar beter op afstemmen.
22. Pas volgend jaar weten we of er een bibliotheekwet komt. Wetgeving staat natuurlijk boven alles. Dan kunnen we daar beter op wachten.
23. We hebben natuurlijk goed naar de toekomst gekeken maar die toekomst blijkt veel complexer dan we dachten. Het lijkt ons dan ook heel verstandig dat we nog wat extra tijd nemen voor de toekomstanalyse.
24. Voor onze nieuwe strategie gaan we sturen op andere prestatie-indicatoren. Maar die indicatoren kan ons managementinformatiesysteem nog niet leveren. Dus dat systeem moet echt eerst aangepast zijn voordat we verder kunnen vernieuwen.
25. De commissies van de VOB hebben echt nog een jaartje tijd nodig hebben om goed bezig te zijn. Laten we die commissies die tijd geven. Daar zijn we echt allemaal bij gebaat. We moeten dus echt even wachten.
26. Onze vernieuwingsplannen laten we altijd uitwerken door afstudeerders van de Radboud Universiteit. De universiteit heeft ons gemeld dat er pas volgend jaar in januari 2012 weer een afstudeerder beschikbaar is.

En nu aan de slag!
Kortom alle reden om nog even te wachten met vernieuwen en echt allemaal een jaartje niet innoverend bezig te zijn. Verder zijn we van mening dat al die plannen natuurlijk alleen maar tijd en geld kosten. We wisten allang wat we moesten doen. Niet denken maar doen. Aan de slag!

Volgend jaar weer 26 nieuwe redenen
Verder hebben we afgesproken dat we volgend jaar een nieuw lijstje met 26 redenen zullen opstellen om nog even te wachten met allerlei vernieuwingsplannen. Want geloof me, volgend jaar zijn 26 nieuwe redenen.

Met dank aan en de inbreng van MT-leden van Biblioservice Gelderland, de Overijsselse Bibliotheek Dienst, Blauwe Brug en de Rijnbrinkgroep. U ziet de knipoog en u weet dat omdraaiïng een stijlfiguur is.

Foto: Leo Reynolds

15 opmerkingen:

Astrid zei

27. Omdat ik van al die vernieuwingen niks meer snap, ik moet eerst een jaartje bijlezen.

Hans Pinckaers zei

Jammer.

See no innovation, hear no innovation, speak no innovation.

De rest van de markt vernieuwt gewoon door. Jaartje wachten? De bibliotheek is binnenkort niet meer nodig.

Mark Deckers zei

@Astrid: Bedankt
@Hans Pinckears: Of omdraaiïng is ook jouw stijlfiguur, of je hebt me niet helemaal begrepen. Ik schrijf graag met een kniopoog.

Hans Pinckaers zei

Sorry, zat in college, dus las maar met 1 oog.

Laten we zeggen, dat ik gewoon meedoe,

Hup en nu lekker innoveren.

Lidwien InfoCommunicatie zei

Graag dan alle vrijkomende?? tijd besteden aan klanten, klanten en klanten (oude nieuwe en bestaande)en alles wat de bibliotheek op de kaart blijft zetten bij alle stakeholders.

Mark Deckers zei

@Hans Pinckaers: aha, dat verklaart alles. Nou lekker meedoen dan! En een beetje opletten in dat college ;-)

@Lidwien: Dat zou ook een leuk artikel kunnen zijn: wat we allemaal kunnen doen als we een jaar lang niet vernieuwen ;-)

Gerard Bierens zei

Ik heb al heel lang deze poster op A3-formaat op het whiteboard achter me hangen. Denk toch dat A2-formaat nog beter zou zijn, maar denk dat ik daar nog een jaartje mee wacht, tegen die tijd kan de kopieermachine vast wel overweg met dat formaat.

Mark Deckers zei

@Gerard Bierens: Die poster heb ik ook! Toen ik er vanochtend langsliep dacht ik, daar ga ik wat mee doen vandaag. Een variatie op een thema dus. Dat verklaart ook waarom ik aan die 26 kwam. Dat wist ik mij vandaag niet meer te herinneren...

Doortje zei

@Gerard Bierens: had die poster op basisschool van de kinderen gehangen. Was ook zo'n 'ja-maarcultuur'. De titel hebben ze veranderd in IKEA KILLERS, daarna was ie verdwenen...

Wim Keizer zei

De vraag is dus eigenlijk of de allerlaatste Nederlandse openbare bibliotheek in Gelderland dicht gaat of dat toch Overijssel nog de kampioen wordt ;-)

Ad Voortman zei

Als je de bal niet in het doel schiet, scoor je niet.
Vrij naar Bayern-Inter

Mark Deckers zei

@doortje: Jamaar ;-)
@wim keizer: gelukkig wachten ze daar ook nog een jaartje mee ;-)
@ad voortman: italianen: je ken niet van ze winnen maar wel van ze verliezen. Eveneens van Cruyff

StoriesGuy zei

Ik stel voor dat we een commissie instellen die gaat onderzoeken welke 26 redenen om niet te innoveren er in 2020 zijn. Misschien nog een stuurgroep en klankbordgroep erbij? En laten we het dan vooral afstemmen op de meerjarenplannen van de provinciale en gemeentelijke overheden.

Kent iemand de briljante tv-serie 'Yes Minister' trouwens?

Wim Keizer zei

@Stories Guy.
Heb ik vele afleveringen van gezien en ook op videoband (die had je toen nog) opgenomen.
Ken je de uitspraak van I.F. Stone: "Een bureaucraat is vooral expert in het niet laten gebeuren van de dingen die gebeuren moeten".
Geldt misschien ook voor biblio-bureaucraten.

Mark Deckers zei

@storiesguy: helemaal mee eens! ;-)
@wimkeizer: tja...