donderdag 30 september 2010

Slimme gasten daar bij bibnet : deel 1

In Nederland zeggen we wel eens dat Belgen dom zijn . En Belgen zeggen dat wij gierig zijn. Ik geloof dat beiden niet kloppen. Vandaag was ik in Brussel bij een doe- en denkdag. Georganiseerd door bibnet, de Vlaamse tegenhanger van ons Bibliotheek.nl.

Ik was onder de indruk van wat ik zag. 200 enthousiaste bibliotheekcollega’s die ik niet kende. Ik voelde me een klein jongetje dat voor het eerst naar de grote school ging. Grappig om te constateren dat je zo gewend bent aan je eigen bibliotheekomgeving.

De komende tijd ga ik zeker een paar blogjes wijden aan dit congres. De overeenkomsten met Nederland zijn zo evident dat ik nog velen kan aanraden om eens kennis te maken met onze collega's in Vlaanderen. Van mij mag bibnet een stand hebben op ons congres in Maastricht. Kan iemand dat even doorgeven aan Naomi?

Tja, waar te beginnen? Ik begin met een leuk initiatief van de Bibliotheken van Antwerpen. Zij zijn hun bibliotheeksite gaan bouwen met de blogsoftware Wordpress. Velen die 23dingen hebben gedaan kennen dit. Maar kun je daar hele websites mee bouwen dan? Jazeker.

Kijk maar eens op de website van de plaats Bornem, één van de bibliotheken van Antwerpen. Maar kijk tegelijkertijd maar eens naar de website van Westerlo. Dat lijkt toch verdacht veel op dezelfde site of niet. Tegelijkertijd werken vele verschillende bibliotheekmedewerkers er aan mee. Een open systeem. Ze proberen zo de kennis die ze anders alleen aan de balie konden geven aan klanten ook te geven aan mensen via internet. Geen superduur initiatief vermoed ik, maar wel met een hele creatieve en innovatieve inzet. Slim bedacht en uitgevoerd.

Alle websites zijn onderling verbonden, kennen een gezamenlijke mogelijkheid om te publiceren. Maar kunnen in elke plaats toch anders zijn. Ieder heeft zijn eigen gezicht terwijl de kracht van gezamenlijkheid ten volle benut wordt.

Waren wij in Nederland niet bezig met een White Label Website en met landelijke huisstijl? Volgend week gaat Deventer online met de eerste white label website. Maar ach, arm Deventer. De Vlamingen zijn ons allang voor.

Slimme gasten daar bij bibnet. Hou ze in de gaten en laten we kennis delen. Wordt vervolgd.

6 opmerkingen:

NicoleGiling zei

doet me denken aan Asterix en de Belgen met stamhoofd Vandendomme... dus niet he!

Unknown zei

Och Mark, die ideeën zijn inderdaad helemaal niet nieuw. Het nadeel is alleen dat wij in Nederland zo verdomd verdeeld zijn en veel te bang om dingen uit handen te geven.

100 basisbibliotheken die allemaal hun eigen website willen, hun eigen bibliotheekregeltjes en tarieven hebben. Die allemaal in hun eigen waan van de dag leven.

Daarnaast hebben wij nog de PSO's, de VOB, het SIOB, bibliotheek.nl die allemaal hun eigen kleine stukje subsidie krijgen en eigenlijk ook niet echt samenwerken.

Om nog maar niet te praten over de landelijke innovatie subsidie die wij over tig verschillende projecten zonder gezamenlijk doel hebben verdeeld.

Helaas hebben wij als sector nog niet begrepen hoe het principe "Divide et impera" werkt.

Mark Deckers zei

@Nicole: Vandendommme...ja die is goed.

@Jeroen: zo je bent weer lekker aan het zwartkijken. Zeg ik lekker dat dit glas halfvol is. Ik vind dat we goed bezig zijn en steeds beter....

Hetty Odenthal zei

Leuk dat je schrijft over onze Vlaamse collega's. En heel leuk dat je over Bornem schrijft. Daar ben ik weleens geweest en het is een zeer actieve bibliotheek.
Je schrijft over de 23 dingen. Via deze Dingen ben ik ook in contact gekomen met een Vlaamse collega en heb Bibliotheek Wetterenbezocht. Deze bibliotheek gebruikt overigens Blogger als website.
Zij hadden twee jaar geleden al boekbaby's, terwijl wij pas nu met Boekstart beginnen!

Mark Deckers zei

@hetty theodora: he, wat leuk om te horen! En leuk om die site even te zien. Wat ik leuk vind is dat ze creatief zijn met relatief weinig middelen. Dat heeft ontegenzeggelijk zijn charme.

Anoniem zei

Leuk om je daar (weer) tegen te komen Mark, samen met ons als enige Nederlanders aanwezig!
Meer uitgebreide informatie over de Wordpress pagina's bij Antwerpen is hier te vinden: Kris over Wordpress
Dorine - SerialsSolutions Medialab