maandag 13 september 2010

Permanent Innovation

Peter van Eijk - de immer onvermoeibare aanjager van Bibliotheek.nl - wees me bij één van onze eerste ontmoetingen op het boek "Permanent innovation" van Langdon Morris. Het boek heb ik destijds gelijk besteld. Maar zoals het gaat: het is een tijdje blijven liggen.

Totdat we onlangs met de MT's van de OBD, Blauwe Brug, Aturis en de Rijnbrinkgroep om tafel zaten. Tineke van Ham - onze kersverse bestuurder - spoorde me aan om naar aanleiding van deze bijeenkomst het boek toch maar snel op te pakken. En inderdaad het geeft een paar goede richtlijnen voor innovatie.

Het lezen van het boek was voor mij net zoiets als mijn eerste teamroltraining. Plotseling ontdek je dat er nog een dimensie is in de werklijkheid. Dat je rol in een team minstens net zo belangrijk is als hoe goed je inhoudelijk in je werk bent. Dat je plotseling snapt waarom een team juist wél of juist niét loopt. Zoiets dus.

Er zijn drie eye-openers voor me. Met uiteraard een groot open deur gehalte. Maar toch goed om ze alle drie maar eens te noemen.

Eye-opener 1: Wat is innovatie?
Innovatie is overleven. Innovatie is ervoor zorgen dat een bedrijf niet alleen vandaag maar ook morgen bestaat. En dat doet een bedrijf door voortdurend meerwaarde te creëren. Een bedrijf dat dat niet meer doet kun je opdoeken. Als we dus moeten bezuinigen, stoppen we dan met innoveren? Het antwoord is even kort als simpel: nee. Dat zou heel erg dom zijn. Juist in deze periode moeten we innoveren en scherper dan ooit.

Eye-opener 2: Vier vormen van innovatie
Het boek onderscheid vier vormen van innovatie. Interessant om even naar te kijken.

Incremental innovation
Onder incremental innovation valt een doorgaande productontwikkeling. Om het te vertalen naar bibliotheken: het verkorten van de verwerkingstijd van nieuwe boeken of het versturen van een reserveringsbericht per e-mail is incremental innovation. Relatief kleine verbeteringen die vooral gericht zijn op de verlenging van de levenscyclus van het zelfde product.

Breakthrough innovation
Breakthrough innovation gaat vooral om nieuwe techniek of echt nieuwe producten. Bibliotheken die DVD's of e-readers gaan uitlenen. Je bedrijf neemt dan iets over dat is veranderd in de samenleving en past dit in in de bedrijfsstrategie.

Business model innovation
Hier gaat om een compleet nieuw concept. Denk bijvoorbeeld aan Biebsearch dat contracten sluit met scholen. In het oude model werden scholieren als individuele klanten benaderd. Je kunt voelen dat deze vorm van innoveren al weer veel avontuurlijker is als de eerste twee.

New venture innovation
De meest ver-gaande vorm van innovatie is new venture innovation. De wereld gaat dan echt op zijn kop. Dit zou het geval zijn als bibliotheken nu zouden zeggen te stoppen met fysieke vestigingen en alleen nog een digitale bibliotheek zouden runnen met louter digitale producten. Niet ondenkbaar maar je voelt aan dat je hier verreweg het meeste werk voor moet verzetten en de meeste creativiteit voor nodig hebt.

Eye opener
Eye opener voor mij was dat elke vorm van innovatie nodig is. Onze focus ligt soms heel erg op de nieuwe dingen. Maar verberen van wat er is, is een minstens even belangrijke innovatievorm.

Eye opener 3 : 10 principes van permanent innoveren
Het boek is - naar goed Amerikaans gebruik - geënt op de 10 gouden principes van "Permanent innovation". Leuk om hier te noemen en achter elk principe gaat natuurlijk weer een wereld schuil.

#1: Innovation is essential to survival and all innovation is strategic

# 2: There are four types of innovation: incremental, breakthrough, new business and new ventures.

#3: The longer you wait to begin innovating, the worse things will get.

#4: Innovation is a social art; it happens when people interact together.

#5: Innovation without methodology is just luck.
#6: All four strategic viewpoints are critical to succes.

#7: Great innovations begin with great ideas.

#8: Ready, aim, aim, aim, aim, fire.

# 9: Prototype rapidly to accelerate learning.

#10: There is no innovation without leadership.

En toen...
Het boek deed me opnieuw beseffen dat ik bij een bijzonder bedrijf werk waar veel randvoorwaarden voor innovatie goed geregeld zijn. Het is een bedrijf dat opereert in een netwerk dat die innovatie ook goed kan voeden. Kortom, reden tot tevredenheid.

Tegelijkertijd geeft het ook aan waar we nog veel kunnen groeien. De relatie korte en lange termijn innovatie kan verbeterd worden. We kunnen meer gebruik maken van klantwensen en collega's. Bibliotheken opereren in een turbulente wereld: hun rol veranderd heel snel en financiële randvoorwaarden staan onder druk. Alle reden om met nog meer beleid te werk te gaan.

Kortom, een aanrader voor veel managers in bibliotheekwerk.

3 opmerkingen:

Jan Klerk zei

tnx voor de tip Mark. 'k zet 'm op m'n wishlist.

Unknown zei

goede samenvattig. Pak innovatie /ontwikkeling een dimensie hoger. Speur maar eens even naar het boek met de titel "nieuwsgierig?"

Mark Deckers zei

@Jan Klerk: de feestdagen komen er weer aan! Prima cadeautip.
@alfred: nou, dat is een gevalletje van synchroniciteit. Dat boek ligt hier te wachten ;-)