zaterdag 4 september 2010

The making of... 37 manieren om te bezuinigen

Deze week gebeurden er mooie dingen rond de training "37 manieren om te bezuinigen". Omdat ik u hier en hier ook vertelde over deze training, neem ik u maar mee in het hele proces. We maken er gewoon een levende "making of" van.

Vorige week ontving ik van Marc Heleven - mijn compagnon in deze training - de eerste echte presentatie van 37 manieren om te bezuinigen. De eerste sheet laat ik u hier zien. De rest bewaren we nog even en eerlijk gezegd moeten we nog wel een beetje fijnslijpen.

Vervolgens begon vorig weekend met een deadline voor Bibliotheekblad. Op basis van de eerdere artikelen hadden ze gevraagd of ik een column wilde maken over bezuinigingen. Het is een beetje zoeken naar de juiste vorm. Vaak gebruik ik overdrijving als stijlfiguur in zo'n tekst. Dat is bij een gevoelig onderwerp als bezuinigingen minder geschikt. Even zoeken dus naar de vorm. Aan het eind van het weekend stuur ik de tekst rond naar een aantal collega's. Die reageren op zondag en maandag unaniem positief. Annemarie van Essen komt nog met een paar kleine vormwijzigingen die ik graag overneem. Eind september verschijnt de column in Bibliotheekblad.

Op maandag zit ik om tafel met Jacqueline Roelofs, de directeur van Blauwe Brug. De training vergt nog wel wat investeringen en we lopen een zeker financieel risico. Er moet inzet geregeld worden van het cursusbureau en van onze communicatie-afdeling. Voor al deze dingen had ik voorstel gemaakt. Het voorstel is voorzien van commentaar door ons managementteam. De opmerkingen bespreek ik, we passen her en der wat aan. We stellen samen vast dat het nu definitief is dat deze training er gaat komen. Hiep hoi!

Ondertussen had ik twee bibliotheken benaderd die als try-out wilde dienen voor deze training. Beide directeuren had ik al gemaild en gebeld met de vraag om mee te doen. Ik krijg een mailtje van Jan Gommer van de Flevomeerbibliotheek dat ze mee gaan doen.

Op woensdag heb ik contact met Anouk Benschop van onze communicatie-afdeling. We spreken kort door dat er een folder moet komen voor deze cursus en dat we die eind september willen rondsturen naar bibliotheken. Ze geeft aan dat ze een eerste concept voorbereiden en dat het er creatief en leuk uit zal komen te zien. Als ik wegloop prijs ik me gelukkig dat ik in een bedrijf werk waar dit zo goed geregeld is.
Aan het eind van de week krijg ik een mailtje van Bert Heideman, directeur van de Bibliotheek Oldenzaal. Hij wordt samen met zijn MT de tweede try-outbibliotheek.
Dan eindigt de week met een afspraak voor de fotograaf voor Bibliotheekblad. Die heeft echter op het laatste moment een spoedklus voor de Telegraaf en moet verstek laten gaan. Die krijgt begin volgende week een herkansing.

En zo gaat dit project stapje-voor-stapje verder. Ik ben wel trots op dit proces. We beginnen met niks en we eindigen straks naar ik hoop met bibliotheken die we munitie hebben gegeven in het proces van bezuinigen. Het gaat tussen alle bedrijven door, maar het zijn cruciale stappen. Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: