zaterdag 2 oktober 2010

Slimme gasten daar bij bibnet : deel 2


30.000 populaire en klassieke cd's streaming beschikbaar
Eén van de mooiste dingen die ik donderdag op de doe- en denkdag zag van bibnet is bib.fm. Dat de Vlamingen al een mooie koppeling hadden met last.fm was al bekend. Maar met bib.fm gaan ze nog een flinke stap verder. In bib.fm zitten namelijk de tracks van 30.000 populaire en klassieke cd's. Niet van bepaalde labels maar van alle artiesten die je kunt bedenken. Dit hebben de Vlamingen geregeld met de distributeur Arristo. Deze afspraak maakt het in principe mogelijk om alle muziek aan te bieden die in de België beschikbaar is. Kortom, alles kan gedigitaliseerd worden.

Pilot in Lanaken
Johan Mijs van bibnet is één van de trekkers van dit project en hield een voortreffelijke presentatie. In de plaats Lanaken loopt nu een pilot. Leden van de bibliotheek loggen in op de bibliotheek en krijgen hierdoor toegang tot de dienst die eigenlijk vergelijkbaar is met Spotify. Er kan per maand een flink aantal uur streaming geluisterd worden.

Moodfactoren
De zoekdienst kent trouwens een paar leuke zoekfunctionaliteiten. Wie bijvoorbeeld zoekt op U2 kan bijvoorbeeld verfijnen op "opgewekt" of "melancholisch". Er zijn dus "mood"factoren aan toegevoegd.
De pilot is zo opgebouwd dat deze bij slagen vrij eenvoudig kan worden uitgerold naar alle Vlaamse bibliotheken. En het aantal van 30.000 cd's kan eenvoudig worden opgeschroefd naar alle beschikbare cd's. In bijgaande slideshow die Johan gebruikte zie je overigens ook een paar leuke stellingen staan. Aan de zaal werd gevraagd of we zouden stoppen met cd's als deze dienst compleet beschikbaar was. Daar waren een hoop bibliothecarissen het wel mee eens trouwens.

Ook zitten er in de presentatie een paar mooie slides over het businessmodel en wat voor niet-leden beschikbaar is en wat voor leden. Lijkt me interessante kost voor de inkoopcommissie in Nederland.
Complimenten voor deze puike dienst!

eBooks en inkoop van content
Tot slot: ook in Vlaanderen wordt gekeken naar eBooks. En dat traject lijkt toch volkomen los te staan van de stappen die in Nederland worden gezet. Dat is toch jammer. Daar lijkt het mij nog wel goed om eens wat kennis en kunde bij elkaar te leggen.
Dat geldt overigens ook voor gezamenlijke inkoop van content. De Vlaamse bibliotheken overwegen om een aantal cent per inwoner bij elkaar te leggen voor gezamenlijke inkoop van content. En dat is natuurlijk een systeem dat we hier natuurlijk al lang kennen.

4 opmerkingen:

Michiel Laan zei

Dag Mark,

Leuk te lezen dat je zo enthousiast bent over de activiteiten van Bibnet. Dat ben ik namelijk ook. Op het gebied van eBooks wordt daarom regelmatig kennis en ervaring uitgewisseld tussen Bibnet en Bibliotheek.nl

Mark Deckers zei

@Michiel Laan: Vooral die licentiestructuur achter de muziek is goed! Dat lijkt me hier ook goed te doen. Goed om te horen van die eBooks. Die aanbestedingsprocedure in Vlaanderen lijkt me trouwens wel erg lang duren.

diriwout zei

Zie ik dan ook mooie mogelijkheden voor de PBAM in. Ineens ruim 2000 HaFaBra Cd's ontsluiten.

Mark Deckers zei

@diriwout: met de regeling die ik bij de Vlamingen heb gezien zou dat tot de mogelijkheden behoren!