"Wo man Bücher verbrentt, verbrennt man am Ende auch Menschen". Dat is een citaat van Heinrich Heine dat is geplaatst op Bebelplatz in Berlijn. Het afgelopen jaar mocht ik er twee keer zijn en beide keren had ik kippenvel. Bebelplatz is bekend als de plek waar op 10 mei 1933 nazi's een massale boekverbranding hielden. Nu weet iedereen dat die boekverbranding de morbide opmaat was naar inderdaad een grote genocide waar miljoenen mensen letterlijk en figuurlijk verbrand zijn.
En deze week wordt gekenmerkt door dominee Terry Jones die opriep op 11 september de Koran te verbranden. Er is veel diplomatie aan te pas gekomen om deze man deze oproep weer te laten intrekken. Maar met welke argumenten eigenlijk? Ik citeer uit de Volkskrant: "Het plan leidde wereldwijd tot bezorgdheid en verontwaardiging. De Amerikaanse president Barack Obama schetste donderdag in schrille bewoordingen de rampspoed die kan volgen op verbranding van de Koran." En dat laatste is de toon die ik overal terug hoor. De angst dat geweld, nieuw geweld oproept.
Ik hoor nauwelijks van iemand dat die boekverbranding zelf zo verwerpelijk is. Dat het toch belachelijk is dat we boeken verbranden. Dat een moderne beschaving zoiets niet doet. Het verbranden van Korans is een diepe minachting voor een grote bevolkingsgroep. Het verbranden van Korans is het symbolisch afschrijven van een grote bevolkingsgroep.
En zouden we daar als beschaafde samenleving niet krachtig afstand van moeten nemen? De afgelopen week wordt ook gekenmerkt door Sarazin die als bestuurder van de Bundesbank moet terugtreden na publicatie van zijn omstreden boek 'Duitsland schaft zich af'. Een boek dat in opspraak kwam door felle uitspraken over Joden en immigranten. Hoezo, beschaving?
En nog dichter bij huis: vandaag mag Geert Wilders spreken bij Ground Zero. Zijn toespraak zal live uitgezonden worden. De kern van zijn verhaal zal zijn dat verdere islamisering gestopt moet worden.
Op facebook kun je lid worden van de groep "International Koran Burning Day". Het is genant om te zien: het is een ordinaire scheldpartij tussen moslims, joden en christenen.
Er zijn talrijke boeken die je kunt gebruiken voor fundamentalisme. Of het nu de Koran, de Tora of de Bijbel is, het zijn niet de boeken die fout zijn. Het is hoe we ze gebruiken en wat we ermee doen. Het gaat over welke ruimte we elkaar geven. En of we onze mening de ander niet koste wat het kost willen opleggen. Koste wat het kost om elkaar de wil op te leggen. Daarom kennen we terrorisme en daarom willen mensen de Koran verbranden.
Het gaat over koste wat het kost, bereiken wat je wilt.
En daarom heeft Heine gelijk als hij zegt: "Wo man Bücher verbrentt, verbrennt man am Ende auch Menschen".
Foto: Bebelplatz
2 opmerkingen:
We schijnen niets te leren van de geschiedenis... Ik word er ook af en toe heel moedeloos van. Gelukkig zijn er ook (kleine) groepen mensen die het anders willen, zoals bijvoorbeeld de Corrymeela Community (http://www.corrymeela.org/sitepage/whoweare.aspx) waar ik op Iona kennis mee gemaakt heb. Corrymeela en Iona geven ook boeken uit!
@wannabook: tja, Ierland. Ook al zo'n haard. Het geeft aan hoeveel makkelijker het lijkt te zijn om ruzie te maken dan om de vrede te bewaren. Dank.
Een reactie posten