maandag 27 september 2010

Hoeveel mag een goede collectie eBooks kosten?

eBooks. Ik heb er al een hele hoop over geschreven. En deze week pak ik de draad maar weer eens op. Aanleiding is het bericht dat er een stuurgroep en projectgroep eBooks is ingesteld. Wat mij betreft wordt het zo onderhand ook wel tijd voor wat beweging.

Maar goed. In de commissie Digitale Bibliotheek van de Vereniging van Openbare Bibliotheken is ook stilgestaan bij het werk van deze stuurgroep en projectgroep. Daar heb ik geroepen dat ik vind dat onze ambitie moet zin dat in 2012 of 2013 10% van onze uitleningen een eBook moet zijn. Als we onszelf serieus nemen, zou dat toch een uitgangspunt moeten zijn.

Dat betekent natuurlijk ook dat 10% van het collectiebudget beschikbaar moet komen voor eBooks. Dat is ongeveer tussen 20 en 25 miljoen euro op jaarbasis. Veel van mijn collega’s geven echter aan dat dat er niet in zit, gezien de financiĆ«le omstandigheden. Mijn stelling is dan: 10% uitleningen rechtvaardigt 10% van het collectiebudget. Het totale collectiebudget van de Nederlandse bibliotheken is circa 75 miljoen euro per jaar. Dus laten we eens beginnen met 7,5 miljoen euro.

Op dit moment betalen we 22 eurocent als branche aan de VOB voor inkoop van digitale content. Dat is iets meer dan 3 miljoen euro per jaar. Tussen de 4% en 5% van het collectiebudget in Nederland. Als ik de lijn van de stuurgroep goed begrijp. Moet eventuele initiatieven voorlopig passen binnen dat budget. Ik kan mij niet voorstellen dat met dit budget bovenstaande doelstelling gerealiseerd kan worden.

Ik roep dus maar uw hulp in. Wat vindt u? Optie 1: kiezen voor een kleiner budget en kijken wat je daarmee kunt doen. Of optie 2: kiezen voor ambitieuze strategie recht tegen het financiƫle tij in maar met het oog op forse doelstelling. Dat zou dus betekenen dat bibliotheken meer zouden moeten bijdragen. Ik heb zo mijn voorkeur maar ik laat mijn mening graag voeden door uw opmerkingen. Laat uw stem dus horen!

Tot die tijd moet u zich vooral eens verdiepen in bovenstaande widget. Hij is van de Digitale Bibliotheek van de Nederlandse Letteren en hij prijkt al maanden op mijn IGoogle-pagina. Elke dag een ander eBook. Rechtenvrij. Sommige van mijn collega’s vinden deze widget maar niks. Maar ik denk: dit is al heel wat. En ik zou dan ook zeggen: integreren in je website en op landelijk niveau koppelen op die database!

2 opmerkingen:

Bas van Houwelingen zei

Met betrekking tot de digitale dienstverlening, dus ook wat betreft eBooks, moeten we gezamenlijk optrekken. We moeten daar ook niet te voorzichtig in zijn, anders missen we de boot. Dus als er meer geld nodig is dan zullen we meer moeten investeren.
Bedankt voor de DBNL-tip. Ik was al eens op de site geweest, maar ik zag dat hij er al weer heel wat beter uit ziet met veel meer keus. Inderdaad prima te gebruiken in de eigen website.

Mark Deckers zei

@Bas: bedankt maar weer voor je reactie. Maar nu maak ik hem iets persoonlijker. Gaat jullie bibliotheek dan ook betalen? De bijdrage gaat dan in mijn berekening van 22 eurocent p. inw. naar 50 eurocent p. inw?