zaterdag 3 april 2010

Wedden op de opvolging van Bouke Arends!


Zo. Het kan weer. Bouke Arends is sinds donderdag vertrokken bij de Rijnbrinkgroep. En dus is de vraag: "wie gaat zijn plek innemen?". Bijna twee jaar geleden kon het ook. Maar toen op de opvolging van Henk Middelveld.

Dus u kunt weer poolen. Een mooie voorbereiding op al die pooltjes die zo meteen nog ontstaan voor het WK-voetbal.

En laten we wel wezen: de wisdom of the crowd gebruiken is natuurlijk zo gek nog niet. De Raad van Commissarissen kan alle hulp gebruiken. Ach, en waarom Mercury Urval inschakelen als we samen dat varkentje ook wel kunnen wassen? Doet u even mee?

Dus ik heb weer een belrondje gemaakt langs een aantal anonieme maar welingelichte bronnen. En anders dan de vorige keer - Bouke Arends was toen bij anonieme bronnen favoriet - is het beeld veel diffuser.

Op de eerste plaats worden namen genoemd van de directeuren van de drie bibliotheekbedrijven van de Rijnbrinkgroep: Ad Voortman, Duco van Minnen en Jacqueline Roelofs. De namen van Ad Voortman en Jacqueline Roelofs werden daarbij het vaakst genoemd. Ad vanwege zijn senioriteit, Jacqueline vanwege haar daadkracht.


Wie wat rondvraagt hoort ook de naam van Tineke van Ham. Ze is directeur van de Bibliotheek Zwolle en voorzitter van het netwerk van Overijsselse Bibliotheken. Een dame met een onberispelijk track record. De afgelopen jaren heeft ze aangetoond ronkende resultaten te koppelen aan prima diplomatie.

In den lande gonst dan nog de naam van Anne Rube, directeur van Probiblio. Probiblio en Rijnbrinkgroep waren vergevorderd in besprekingen en werken nu intensief samen. Deze optie lijkt mij eigenlijk alleen logisch als er nu toch een vervolgstap wordt gemaakt van samenwerking naar opname van Probiblio in de Rijnbrinkgroep.

Ook in het geruchtencircuit, maar minder sterk, is de naam van Rob Pronk. Dat lijkt mij nou weer alleen logisch als Biblionet en de Rijnbrinkgroep wat met elkaar zouden willen.

En tja, het is eigenlijk helemaal niet zeker of de functie van Bouke Arends - voorzitter Raad van Bestuur Rijnbrinkgroep - op dezelfde manier blijft bestaan. Het zou kunnen dat de bestaande directeuren bijvoorbeeld een gezamenlijke Raad van Bestuur vormen waarbij één van de directeuren voorzitter is.

En zo blijft er dus een hoop te speculeren. Speculeer lekker even mee. Zie het als brainstormen van hoe het verder moet. En vergeet vooral niet je stem uit te brengen.

Tot die tijd wensen we natuurlijk Bouke Arends, als wethouder van de gemeente Emmen, natuurlijk alle goeds! Hij was een waardige opvolger van Henk Middelveld en dat alleen al was eigenlijk al een onmogelijke opgave. Bouke heeft de Rijnbrinkgroep op de kaart gezet en zijn kwaliteiten ingezet om het bibliotheekwerk als totaal vooruit te laten komen.

9 opmerkingen:

Stefan Wijnberg zei

Het grote speculeren kan beginnen: eigenlijk zijn al je suggesties plausibel waarvan de gezamenlijke RvB het meest waarschijnlijk is. (wellicht kan Anne Rube hierbij aansluiten als ProBiblio alsnog wordt ingelijfd in de Groep, zou een prachtige ontwikkeling zijn). Toch zet ik mijn geld op outsider Tineke van Ham. Gevoelskwestie. Jammer dat Eppo van Nispen al een nieuwe baan heeft...

di2lib zei

ik mis jouw naam in het rijtje

Karin Barth zei

Wat dacht je van Jos Debeij (wat ik natuurlijk niet hoop, uit puur eigenbelang), Hans Veen of Erna Winters (al zou dat laatste dan weer jammer zijn voor Joep)?

Tineke van Ham zou een hele goede keus zijn maar ik denk dat het moment wordt aangegrepen om de structuur eerst aan te passen, dus wellicht geen opvolger of een tijdelijke.

Unknown zei

Ik ben nu eindelijk maar eens gaan kijken wat Rijnbrink nu precies is want ik snap al een tijdje niet hoe het zit met die groep en Blauwe Brug BV. Van http://www.rijnbrinkgroep.nl/ word ik wel iets wijzer maar bijzonder vind ik de constructie wel. Of is dat gewoon mijn beperkte kennis van zaken in dezen? Ik vind het opmerkelijk dat een 'statutaire directie' provincieoverstijgend werkt bijvoorbeeld.

Learning all the time...

Mark Deckers zei

@Stefan: dank!
@Johan: ik ben niet slim genoeg voor deze functie.
@Karin: Jos werd inderdaad wel genoemd. Maar ja, je moet een keus maken. Hans Veen kwma op dezelfde manier voorbij. En Erna en Joep,
@Edwin: het is een bijzonder kind, en dat is het! Maar een prachtig bedrijf.

jacqueline roelofs zei

het zou toch wat zijn.. Erna naar Nijverdal, Joep naar Hoofddorp..
En verder heeft Mark D altijd gelijk, zeker als hij zegt dat het een leuk bedrijf is. Want dat is het en niets anders.

Mark Deckers zei

@Jacqueline: Zeg je nou dat het zo'n leuk bedrijf is omdat ik altijd gelijk heb?

Astrid zei

Nee, niet Tineke, die hebben we hard nodig waar ze nu zit, afblijven zeg ik!

Mark Deckers zei

@Astrid: Ach, ik troost me maar met de gedachte dat dat dan wel iemand is die binnen bibliotheekwerk blijft. En wel iemand met heel veel kwaliteiten.