zaterdag 17 april 2010

Samenwerken met Jeugdjournaal en NOS Headlines!


De afgelopen week was ik samen met collega's van Bibliotheek.nl en Bibliotheek Zwolle in overleg met de NOS. Al een tijdje geleden maakte ik al melding van een eerste aftrap. Er zitten een paar leuke dingen in de pijplijn. Afgelopen week werd het tijd om rond mediawijsheid - één van die leuke dingen - maar eens spijkers met koppen te slaan.

Publieke taak NOS
De NOS is een omroep die een belangrijke maatschappelijke taak heeft. Zij zijn de eigenaar van het objectieve nieuws. Betaald uit publieke middelen. Tegelijkertijd voelt de NOS de plicht om de Nederlandse kinderen en volwassen op te leiden tot goede mediagebruikers. Iedereen moet zich bewust zijn van het feit dat nieuws altijd een selectie is van het totale nieuws. Vervolgens is het nieuws dat wel getoond wordt, weer een selectie van alle opnames en informatie die beschikbaar is.NOS on Tour
Om die reden heeft de NOS een programma waarbij ze samen met voortgezet onderwijsscholen en NOS Headlines mediawijsheidprogramma's uitvoeren. Dit programma heet NOS Nieuws on Tour. Ze leren scholen kijken naar het nieuws en ze leren kinderen om het nieuws zelf te maken. Om daarmee zelf te ervaren hoe moeilijk het is om objectief nieuws te maken.

Het probleem van de NOS is dat ze slechts een handvol voortgezet onderwijsscholen kunnen bereiken met Headlines on Tour. Het basisonderwijs willen ze eigenlijk ook wel doen met een soort Jeugdjournaal on Tour. Er is dus de wil om veel te betekenen maar de capaciteit ontbreekt.

Bibliotheken als drager van NOS-programma
De vraag was of bibliotheken de NOS daar niet bij konden helpen. Dat treft. Want bibliotheken hebben het probleem dat zij nog niet direct als partner voor mediawijsheid worden gezien. Voor sholen geldt nog steeds dat ze bibliotheek vooral zien als boekenleverancier. Niks mis mee, met die boeken, maar wel een beetje beperkt.

Pratenderwijs kwamen we uit op een laagdrempelig programma dat gebruikt moet kunnen worden door alle bibliotheken in heel Nederland. Dus geen megastudio, geen grote trajecten maar simpele Flipcamera's en een kortlopend programma dat uit te voeren moet zijn door de gemiddelde mediacoach. Maar dat alles wel onder de vlag van de NOS.

NOS-Bibliotheken
De NOS en Bibliotheken zijn partners die erg goed bij elkaar passen. Allebei zijn ze waardenneutraal en kunnen alleen opereren als die betrouwbaarheid en onafhankelijkheid gewaarborgd zijn. Een samenwerking tussen commerciële omroepen en bibliotheken voelt om die reden heel anders aan.

Pakket maken - bibliotheek opleiden - testen - uitrollen
De verwachting is dat we voor de zomervakantie een opzet kunnen hebben van zo'n Headlines on Tour- en Jeugdjournaal on Tour-variant voor bibliotheken. Tegelijkertijd willen we kijken of we dat pakket vlak na de zomervakantie op een beperkt aantal plaatsen kunnen uittesten. Eind dit jaar kunnen we dan de resultaten presenteren en het programma openstellen voor alle bibliotheken in heel Nederland.

Ik ben er erg blij mee. Het past voor ons ook prima in onze Biebsearchplannen.

Lijkt mij een leuk idee. En de NOS trouwens ook. Jullie ook?

7 opmerkingen:

Stefan Wijnberg zei

Geweldige partner om mee samen te werken en een ontzettend goed idee. Denk dat de animo onder scholen groot is. Ben benieuwd waar bibliotheek.nl nog meer mee op de proppen komt. Super begin!

Unknown zei

Fantastische ontwikkeling. Ben heel benieuwd!

Unknown zei

Very good indeed!

Jouke zei

Mooi plan!
Mogen wij uitproberen in 053 straks??

Mark Deckers zei

@Stefan, @digisuus, @edwin: dank!
@jouke: Er zijn drie bibliotheken genoemd waarvan Zwolle er 1 is als initiatiefnemer. De tweede initiatiefnemer is Delft en er was nog een derde. Die ben ik even kwijt. Ik houd in gedachten dat je graag meedoet.

Karin zei

Geweldig!! Wat een mooi perspectief. Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat.

Mark Deckers zei

@Karin: Tja, maar gewoon hier terug blijven komen? Dan zie je het denk ik.