maandag 26 april 2010

Op naar het volgende pooltje: Wie wordt directeur van de Bibliotheek Zwolle?

Zo. De poll over de opvolging van Bouke Arends was nog maar net gesloten of het persbericht over de opvolging ging vanochtend de deur uit. En zoals u kunt zien: de commissarissen van ons bedrijf hebben goed geluisterd naar uw stemmen.

Per 1 augustus zal Tineke van Ham de nieuwe voorzitter en enig lid van de Raad van bestuur van de Rijnbrinkgroep zijn. Van zowel onze eigen organisatie als van de Bibliotheek Zwolle ontving ik het persbericht. In het persbericht van de Rijnbrinkgroep werd de loopbaan van Tineke van Ham binnen het bibliotheekwerk geroemd. Evenals het winnen van de bibliotheekinnovatieprijs in 2008.

In het persbericht van de Bibliotheek Zwolle werden met name haar Zwolse wapenfeiten vermeld. Daarin aandacht voor het feit dat zij een neergaande lijn van uitleningen heeft weten om te buigen in een gestage groei. Als zij vertrekt uit Zwolle zijn alle vestigingen met uitzondering van de Centrale Bibliotheek vernieuwd. Daarnaast wordt melding gemaakt van een gezonde financiële situatie en mooie maatschappelijke projecten zoals Biebsearch.

Naast directeur van de Bibliotheek Zwolle is Tineke van Ham ook voorzitter van het directieoverleg van Overijsselse Bibliotheken. Het ligt voor de hand dat dit netwerk op zoek moet naar een nieuwe voorzitter.

Voor mij is Tineke natuurlijk geen onbekende. Ik heb een prachtige tijd gehad in Zwolle als interim teamleider Back-office. Tot vorig jaar was ik nog adviseur van het MT en nog steeds voel ik me kind-aan-huis.

Ik ken Tineke als iemand die altijd de samenwerking en de concensus zoekt. Ze heeft sterke verbindende kwaliteiten en ik sta af en toe verbaasd van de hoeveelheid energie die ze kan aanspreken.

Dat alles is natuurlijk een groot verlies voor de Bibliotheek Zwolle. Ze laat echter een prachtige organisatie waarin veel zelfvertrouwen zit. En ze blijft natuurlijk relatief dichtbij.

Maar ik ben de beroerdste niet, dus ik ga ook de Bibliotheek Zwolle weer helpen aan een nieuwe directeur. Dus binnenkort kunt u ook hier weer stemmen op de opvolger van Tineke van Ham. Uw suggesties kunt u mij vast laten weten. Vooral als u zelf gaat solliciteren: laat het me weten!

Want let wel: de vorige twee polls hebben beide keren de juiste kandidaat voorspeld. Dus als u directeur in Zwolle wilt worden. Zorg dat u bij mij op het lijstje komt.

Goed, ga ik vast bellen met de voorzitter van het bestuur van de Bibliotheek Zwolle. En voor Tineke van Ham hier natuurlijk de verdiende felicitaties.

5 opmerkingen:

Astrid zei

Ik zei nog zo: Niet Tineke! Maar oké, ze is natuurlijk wel de beste vrouw voor die plek. Het moet zo zijn. Alle goeds Tineke, we gaan elkaar natuurlijk blijven ontmoeten, gelukkig. En Zwolle, succes met die lastige zoektocht.

Marianne EoW zei

Ja inderdaad spijtig voor Zwolle! Maar een mooie stap voor Tineke. Wij in Zwolle zijn blij dat ze wel in Overijssel blijft. Van mij nog geen suggesties Mark. Moet nog even bijkomen maar dank voor de helpende hand! En Astrid bedankt voor de morele ondersteuning.

Mark Deckers zei

@Astrid en @MarianneEoW: We gaan ons inzetten voor een goede vervanger van Tineke! Hoe meer kanjers, hoe beter.

Stefan Wijnberg zei

Jammer dat ik er geen geld op heb gezet... Fantastisch nieuws natuurlijk voor de RBG maar tegelijkertijd een aderlating voor het netwerk van Overijsselse bibliotheken en natuurlijk Bibliotheek Zwolle. Denk dat er veel mensen zijn die graag in Zwolle aan de slag. Ware het niet dat hij reeds getekend heeft voor directeur van het CPNB dan was Eppo Van N tot S wederom een aardige optie geweest (zou hij niet zelfs voor een periode van twee weken van positie ruilen met Tineke?)
Ik zet mijn geld deze keer echter op de persoon die tot vorig jaar nog adviseur was van het MT, teamleider is geweest van de Zwolse backoffice en heel belangrijk, zich er nog steeds kind aan huis voelt. Ik noem verder geen namen...

Mark Deckers zei

@Stefan: Mijn laatste zin over de voorzitter van Zwolle zou kunnen worden uitgelegd als een sollicitatie. Het was echter bedoeld om aan te geven dat ik het bestuur graag help aan een nieuwe kandidaat. Voor het overige ben ik niet geschikt als directeur van een grote bibliotheek.Aan mij kun je je geld dus niet kwijt.