dinsdag 13 april 2010

Nieuwe website Bibliotheek Zwolle: Ratings en meer!


De bibliotheek Zwolle kende u natuurlijk al van de website van Zwolle-Zuid. Bij de opening van de prachtige vestiging in Zwolle-Zuid gaven we al aan dat de site uitgebouwd wordt op de principes van de winkelformule.

Ondertussen hebt u kunnen lezen over de website van Hof van Twente. Op basis van die website is ook de Bibliotheek Zwolle nu meegegaan. Maar daarbij zou Zwolle Zwolle niet zijn als er toch weer een paar leuke nieuwe dingen zijn.

Inloggen en personaliseren
Bibliotheekleden kunnen inloggen en krijgen daarme een gepersonaliseerd scherm vanwaar ze bibliotheekfuncties kunnen uitvoeren. En tegelijkertijd blijven ze ook in de overige functies zitten. De Mijnbibliotheekfuncties van Bicat zijn dus volledig geïntegreerd.


Ratings/favorieten
Klanten kunnen als ze ingelogd zijn ook hun ratings toevoegen aan boektitels. Uiteraard kunnen ze hun favorietenlijstje maken. Dat kan natuurlijk al maar die functie is ook nu weer geïntegreerd in de websitefunctie.


Activiteiten en reserveren
Een kleine nieuwe functionaliteit is ook de opname van activiteiten en een reserveringsfunctie. Kon natuurlijk ook niet ontbreken.

Volgende ronde: Deventer
Zwolle-Zuid was release 1, Hof van Twente en Zwolle zijn release 2. De volgende stap is release 3. Die gaan wij niet maar maken vanuit het Overijsselse. De Bibliotheek Deventer gaat in opdracht van het Ministerie van OC&W de volgende release doen. De verwachting is dat we medio dit jaar en eind van dit jaar een release uitbrengen. Dat worden dus release 3 en 4.

Naast veel extra functionaliteit is het de bedoeling dat de nieuwe releases ook geschikt worden voor het CMS-systeem Bart en het bibliotheeksysteem Vubis. De huidige versie is geschikt voor CMS-systeem Joomla!, Bicat en Aquabrowser.

Wennen aan ontwikkelen
Het Overijsselse team is nu ruim een jaar op deze manier aan het opleveren. Het is telkens hard werken maar ik constateer ook dat elke oplevering weer beter verloopt. Ontwikkelaars, leveranciers en projectmederwerkers van bibliotheken raken bedreven.

Uitrollen
Nu Deventer het stokje overneemt met ontwikkelen gaan we ons binnen het Overijsselse project richtten op het uitrollen binnen de Overijsselse bibliotheken. Bibliotheken van buiten Overijssel die mee willen gaan doen kunnen zich melden bij Bibliotheek Deventer. Daar hebben we nog geen plan voor, maar we kunnen kijken hoe we dit met elkaar kunnen gaan oppakken.

Geen opmerkingen: