Exit Aladin
In het verleden schreef ik al hier, hier en hier dat ik het jammer vind dat Aladin verdwijnt. Per 1 juli stopt deze dienstverlening. De vraag was dan ook hoe het netwerk van Overijsselse bibliotheken daar mee om zou gaan.
Opties voor het Overijssels Netwerk
Grofweg waren er voor ons netwerk drie keuzes:
1) Niks doen en geen digitale vraagbeantwoording meer doen
2) Een simpel formuliertje op de website en elke bibliotheek beantwoordt zijn eigen vragen.
3) Aansluiten bij IBI
Voor mij is stoppen geen optie. We zitten midden in een traject dat we allerlei digitale diensten voor het onderwijs ontwikkelen. Daar past een digitale vraagbeantwoording prima in. Eigenlijk is het niet echt compleet zonder zo'n dienst.
Als we zouden kiezen voor een simpel formuliertje zou elke bibliotheek voor zich aan de slag gaan. Dat betekent dat elke bibliotheek ook elke dag allert moet zijn op gestelde vragen, terwijl er nu een netwerk is waarin de dagdelen onderling verdeeld zijn. Elke bibliotheek investeert een dagdeel en krijgt van de rest van het netwerk de hele week cadeau. Lijkt mij een prima taakverdeling.
Door te kiezen voor IBI blijft ook na 1 juli digitale vraagbeantwoording door een netwerk mogelijk.
Tineke Datema, de provinciaal servicemanager voor Aladin, had een voorstel voorbereid voor het directieoverleg waarin geopteerd wordt om IBI in te zetten na 1 juli. De directies hadden niet lang nodig om het besluit te nemen: de consequenties zijn niet groot en het gemak voor de klant is er mee gediend en de samenwerking blijft in tact.
Landelijke initiatieven
Wel is afgesproken dat we graag de landelijke initiatieven volgen van Bibliotheek.nl om tot een nieuwe vorm van vraagbeantwoording te komen. En het is dan ook de bedoeling om over te stappen op die nieuwe vorm van dienstverlening zodra die beschikbaar is.
Ga IBI zelf proberen!
O ja, beste directeuren. In het verleden kwam ik nog wel eens tegen dat er veel mensen meepraatten over Aladin die zelf Aladin nog nooit geprobeerd hadden. En dus ook niet zelf hadden ervaren hoe Aladin werkte. Zullen we afspreken dat elke directeur in Overijssel zelf ook eens met IBI aan de slag gaat en er een vraag stelt? Dan weet u wat u uw klanten aanbiedt. Lijkt me nuttig. Als u hier klikt, kunt u gelijk met IBI aan de slag.
Vragen mag!
Per 1 juli stopt dus Aladin en gaan we door met IBI. Iedereen kan dus vragen blijven stellen of het nu gewoon in onze vestigingen is of op internet. Het maakt niks uit. Op beide plekken nemen we iedere vraag even serieus! En zo hoort het. Want domme vragen, bestaan niet.
4 opmerkingen:
In Flevoland is toch gekozen voor het eenvoudige formuliertje.Als je de routing van het formulier aan de achterkant slim regelt komen de vragen direct bij de goede afdelingen/personen terecht.
Wel zo prettig voor de klant 1 knop voor alle vragen.Bovendien krijgt de bibliotheek exact inzicht in de onderwerpen waarover vragen worden gesteld.
Ibi (ziet er goed uit maar wie die naam in hemelsnaam verzonnen!) gaat uit de lucht als de nieuwe vragenservice van bibliotheek.nl gereed is. Weer een tijdelijke oplossing dus. Leg dat maar es uit aan je klanten...
Annet Knol (servicemanager al@din)
@Annet Knol: Dat is natuurlijk je goed recht. Maar ik neem aan dat als er een goede landelijke oplossing is, Flevoland wel weer mee doet. Tenminste, zo ken ik Flevoland. Dus ja, dan is die van jullie ook een tijdelijke oplossing. Wie zit nou wat aan z'n klanten uit te leggen? ;-)
Of het een tijdelijke oplossing is gaat afhangen van de evaluatie en de vraag wat de landelijke (geautomatiseerde) dienst de klant straks voor meerwaarde biedt. Dat de bibliotheek een eigen (digitale) servicedesk heeft hoef je klanten trouwens niet uit te leggen hoor.Ze zijn best slim hier in Flevoland :).
Ben blij dat we in Overijssel zo gemakkelijk aan kunnen sluiten bij Ibi, dank aan het servicemanagement van Noord- en Zuid-Holland bij Probiblio. Geen formuliertje, maar een professionele vraagbaak.
Een reactie posten