zaterdag 24 april 2010

Gelderse directeuren enthousiast over Biebsearch!


Foto: (R)DS

Sommige mensen verwijten mij dat ik altijd altijd jubelverhalen vertel over Overijssel. Omdat ik gevoelig ben voor kritiek, neem ik die handschoen natuurlijk graag op.

Gelderland
Vandaag gaat het dus niet over Overijssel maar over Gelderland. Afgelopen maandag mocht ik daar samen met Yvonne Sinkeldam een presentatie houden voor het Gelders Directie Overleg over Biebsearch.

Want in Gelderland gebeurt iets moois, schreef ik al eerder. De afgelopen maanden had ik samen met Yvonne en mijn collega Marcel Mentink een aantal bibliotheken bezocht die bezig waren met samenwerking met het voortgezet onderwijs.

De conclusie van die ronde is dat er prima kansen liggen in Gelderland. Kansen met voortgezet onderwijs, kansen met ROC's, en kansen voor samenwerking.

Mooie voorbeelden
In Arnhem is een hele mooie samenwerking gestart met het Arentheem College. Er wordt aan mediawijsheid gedaan voor een niet eenvoudige groep VMBO-leerlingen. Het is hard werken en er is nog een hoop te doen. Maar mooi is het.

In Doetinchem ligt een uitgewerkt plan voor ondersteuning van het ROC Graafschapcollege. Een plan dat klein begint maar dat grote perspectieven biedt. En waarbij al gekeken wordt naar samenwerking met omliggende bibliotheken. En eerlijk is eerlijk: er zit daar nog wel een kink in de kabel om de handtekening te krijgen.

De Novetheek en de Bibliotheek Noord-West-Veluwe opereren nu mee onder de vlag van de scholen uit de buurt van Zwolle. Die zijn dus eigenlijk al aan de gang met Biebsearch. Maar hebben de ambitie om nog verder te gaan.

CODA Apeldoorn heeft samen met Novetheek, Brummen-Voorst en Deventer nog een ijzer in het vuur bij ROC Aventus.

In Nijmegen begint volgend schooljaar een pilot met twee VO-scholen: het Canisius College en het Montessoricollege. In Nijmegen wordt een compleet Biebsearchpakket uitgerold. In deze pilot werkt een prachtig team van de Opbenbare Bibliotheek Gelderland Zuid samen met Biblioservice Gelderland om tot een mooi resultaat te komen.

Op naar samenwerking
Kortom, kansen zat. Maar tegelijkertijd loopt ook elk van de bibliotheken tegen eigen beperkingen aan. Kent tegenslagen, vertragingen en onverwachte problemen. Alle reden om ook in Gelderland met elkaar te gaan samenwerken.

Samenwerken om die ROC's een goed aanbod te doen, samenwerken om echte kennis en kunde op te bouwen en daarmee uitdagende functies te bieden voor bibliotheekpersoneel. Samenwerken om gezamenlijk voldoende instructiecapaciteit te hebben op de momenten dat het nodig is.

Met Yvonne Sinkeldam heeft Gelderland een prachtige spil die krachtdadig de verschillende initiatieven kan begeleiden, bibliotheken kan adviseren en ondersteunen en die kan regelen dat bovenstaande samenwerking ook echt uit de grond kan komen.

Als ik zeg tegen mensen zeg in bibliotheekland dat ik uit Overijssel kom, zeggen ze vaak: "ja, daar gaat alles heel anders". En dat snap ik dan nooit zo.

Want als ik zo een tijdje meeloop in Gelderland en ik zie de kansen en de mensen dan heb ik er het volste vertrouwen in dat het ook daar tot mooie dingen komt.

Hup Gelderland Hup!
Dus: hup Gelderland hup, pak die kansen. En laat niemand zeggen dat ik alleen jubelverhaal vertel over Overijssel.

6 opmerkingen:

Bas van Houwelingen zei

Ook bedankt voor jouw enthousiasme, Mark.
Overigens waardeer ik opgeruimde en optimistische mensen zeer. Zij zorgen voor de nodige schwung in het leven.

Mark Deckers zei

@Bas: Bedankt!

®DS zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Mark Deckers zei

@DS: Er zat onderaan de pagina al een link naar Flickrfoto. Ik heb de aanduiding aangepast. Mocht er iets nog niet kloppen dan kun jij mij via mail bereiken. Dit kun je vinden in mijn profiel. Bedankt!

®DS zei

Mark; dankjewel! begrijp me niet verkeerd hoor, ik vind het echt leuk dat je een van mn foto's gebruikt. Ik heb de link onderaan alleen niet gezien, en het is alleen jammer als op zo'n manier ook andere mensen niet kunnen doorlinken.

Leuk om het artikel te lezen, ik kom zelf uit Gelderland, en knap dat je nog zoveel andere blogs ernaast onderhoudt!

Mark Deckers zei

@DS: Bedankt. Ik probeer aan alle regeltjes te voldoen. Maar soms zijn die voor mij niet helemaal helder. Graag tot een volgende foto!