dinsdag 20 april 2010

Dag Aladin...welkom IBI en Goeievraag


Op familiefeestjes was het tot een aantal jaren geleden gebruikelijk dat de vier ooms (waar ik er één van was) voetbalden tegen de vier neefjes. Dat lukte tot een aantal jaren geleden met redelijk gemak. Toen ze tien waren, konden twee ooms het werk nog wel af. Maar toen ze een jaar of veertien, vijftien werden begonnen we te verliezen. Ze liepen harder, hadden meer techniek en meer uithoudingsvermogen. De nieuwe generatie won het van de oude generatie.

En dat gevoel kreeg ik ook met mijn laatste vraag aan aladin . Ik kan namelijk niet anders dan zeggen dat ik aangenaam verrast ben door de resultaten van goeievraag.nl.

Wat was mijn vraag? Ik liep met een aantal zinnetjes in mijn hoofd waarvan ik dacht dat het een gedichtje was. Het ging om de volgende zinnetjes:


Er is een land
Net achter mijn oor
Waar ik soms naar toe ga
Ik kijk dan naar de wereld
En soms moet ik dan lachen
En grijns dan
Van oor tot oor
Via GoogleAnalytics kon ik zien dat er heel veel gezocht is. Probleem is dat als je zoekt met deze woorden, je altijd uitkomt bij mijn website.

Update
Na een paar dagen krijg ik van Goeievraag een verzoek om aanvullende informatie. Dat vond ik leuk om te zien. En even later komt het eerste antwoord binnen. Niet het goede antwoord maar wel het best mogelijke. Van Aladin kreeg ik een keurig bericht dat het niet gelukt is en dat de vraag nog open staat op de hersenkrakers.

Ondertussen stuurt Goeievraag mij keurig een mailtje dat ik punten kan verdienen door de beste vraagbeantwoorder aan te wijzen. Ze weten me goed te prikkelen en vast te houden.

Een onmogelijke vraag
Het uiteindelijke antwoord bestaat volgens mij niet. Mijn vermoeden is nu dat ik twee dingen door elkaar heb gehaald. Niet zo lang geleden heb ik een boekje van Anselm Grün gelezen die beschreef hoe je zo kon vertrekken naar dat plekje in je hoofd. En ergens bestaat er ook vast een gedichtje. Uiteraard was ik ook zelf op zoek. Omdat ik nog steeds dacht dat het Hans Hagen was kwam ik niet verder dan:


Ik hoor wat je denkt
Denk nog even door
Blijf stil bij me zitten
Oor tegen oor

Uit de bundel: Ik zie lichtjes in je ogen.

Als je die twee gedachten bundelt kun je ongeveer op de gevraagde zinnetjes uit komen. Maar dat is natuurlijk niet op te lossen. Dat begrijp ik ook wel.

Toch kun je er frappant genoeg wel heel dichtbij komen. Het beste antwoord waar madelief2100 mee kwam was namelijk het volgende gedicht.

Ik ken je land
Hier lig ik weer,
aan de rand van mezelf,

dicht en dringend tegen je aan.
Ik ken je bressen als mijn broekzak,

ik weet waar je linies liggen en waar ze lekken,
ik weet wanneer je bodem brandt

en hoe en waarom,
ik ken het knielen, het breken, het scheuren, de scherven,
de schoonheid zelfs van het er samen sterven,
als oude vijanden,
hand in hand.

Ik ken je land, liefste,
ik heb het zo vaak ten voeten uit veroverd.
En toch,
toch lig ik hier weer heen en weer
aan de rand van mezelf,

dicht en dringend tegen je aan.
Het is een gedicht van Stijn Vranken en is te vinden op zijn blog. Wie wat verder zoekt, kan dan ook vinden dat de Vlaming Vranken ook tekstschrijver is voor de Vlaamse theatergroep de Nieuwe Snaar. Die passen ook wel in mijn straatje.

En soms is dit ook wel het mooiste. Dat je iets anders vindt dan je zocht. Dat de jacht mooier was dan de vangst. Dat je door je vraag geen antwoord hebt maar wel verrijkt bent.

Aladin bedankt...
Zucht. Dat was voor mij de laatste vraag. Een vraag die altijd onbeantwoord zal blijven maar die prachtige dingen heeft opgeleverd.

Het was de eerste keer dat Aladin mij geen antwoord kon geven. Dat verandert mijn beeld van deze dienst niet. Bedankt voor alle goede antwoorden die ik wel altijd kreeg. En het afscheid straks zal mij toch een beetje pijn doen.

De ooms worden te oud en de neefjes te groot. Eén van de oplossingen die we als ooms hanteerden was dan ook dat we gemengde teams maakten, van ooms en neefjes. Een mix van Aladin en Goeievraag dus.

Ik blijf het een maatschappelijke taak vinden dat iedereen gewoon zijn vraag kan stellen bij de bibliotheek. Of dat nu in de bibliotheek is of op het internet. Bij de directies in Overijssel ligt een voorstel om de capaciteit voor vraagbeantwoording beschikbaar te houden voor onze burgers. In te zetten voor IBI of voor Goeievraag. Dat er vragen genoeg zijn, bewijst Goeievraag wel met honderden vragen per dag. Een initiatief dat ik dus graag ondersteun.

De neefjes hebben het voetbal inmiddels opgegeven. Die hebben tegenwoordig heel andere dingen aan hun hoofd. En daar willen ze hun ooms niet echt bij hebben. Zo is het leven.

10 opmerkingen:

Inlichtingenmedewerkers Overijssel zei

...en een robot zou nooit antwoord hebben gevonden op deze vraag. Lees ook nog even wat Eddy Kielema schrijft in Bibliotheekblad 8,(2010), p. 27: Inlichtingenwerk hoort bij de basisfuncties van de openbare bibliotheek. Iedereen mee eens?

Betje zei

en ook bij IBI staat nog een aanvulling met flink wat mogelijkheden

Mark Deckers zei

@Al@din Overijssel: voor mij staat die basisfunctie buiten kijf.
@B: die heb ik inderdaad niet benoemd. Dank voor de aanvulling. Wat me trouwens opviel is dat ik per mail geen update krijg van IBI. Dat zou wel mooi zijn als dat ook nog kan.

Bertil Voogd zei

@Al@din Overijssel: voor mij staat die basisfunctie ook buiten kijf. Daarom werken we er ook hard aan.

Mark Deckers zei

@Bertil: en daarom gaan wij er ook meer door!

Guppie zei

Hallo Mark, je krijgt een update van ibi als je vragen stelt als geregistreerde gebruiker. Als je anoniem vragen stelt, moet je zelf even op de site kijken.

Groeten, Esther Valent

Lettervreter zei

Zoals alle vraag- en antwoorddiensten kan GoeieVraag handig zijn; op die website moet je dan wel lang spitten in de enorme brij forumtalk.
Nou, dan liever een combi (aladin/ibi/goeievraag)mét redactie.

dag!
Winnie Elfferich

Mark Deckers zei

@Guppie: Oh, dan ben ik zelf natuurlijk hartstike schuldig. Dat was me niet eens opgevallen.

Guppie zei

@Mark Het mag misschien ook wel wat opvallender zijn dat ibi zo werkt. Het staat uitgelegd in de FAQ. De mogelijkheid om anoniem te antwoorden is later toegevoegd om de toegankelijkheid te vergroten en dat werkt ook wel.
Esther Valent

Mark Deckers zei

@guppie: da's mooi. Het was overigens wel leuk om zo de vraag bij verschillende systemen weg te zetten en te "ervaren" wat een klant voelt. Dat had ik al wel met Al@din maar nog niet met de andere systemen.