maandag 9 maart 2009

Altijd dat verlangen naar het ideaal


Aan de slag… dat was de titel van een werkconferentie vandaag in de Bibliotheek Zwolle.

Gelooft u dat de ideale man of vrouw bestaat, of de ideale baan, of het ideale huis. Of bent uw idealen allemaal al kwijt? Als u ook maar een beetje idealen kwijt bent geraakt moet u vooral blijven lezen.

Ik kreeg een mooi foldertje toegestuurd met de vraag om aanwezig te zijn bij een werkconferentie van het personeel van de bibliotheek Zwolle. Een conferentie over de opzet van het nieuwe meerjarenplan. Het foldertje geeft aan dat ik mooie workshops kan volgen over belangrijke thema’s.

Aan het begin van de dag trapt directeur Tineke van Ham af. Zij geeft aan wat de ambities zijn. Er is een pracht van een meerjarenplan opgesteld. Een greep uit de actielijst voor de komende vier jaar: Alle vestigingen worden omgebouwd tot winkels, het ledental groeien met dubbele cijfers en klanten komen graag naar alle activiteiten die worden georganiseerd.

Het meest geraakt ben ik door de woordjes “Ideale bibliotheek”. Ideale bibliotheek. Bij één van de workshops moet je je ogen dicht doen en denken aan de ideale bibliotheek. Gelukkig hoefde je niet te zeggen wat je dacht. Want ik zag een prachtig palmstrand met daarop een mooi boekenkastje met prachtige titels. Dat was mijn strand en mijn bibliotheek en ik lag er naast.

De ideale bibliotheek. Ach, wat zijn nou idealen en hoe snel leren wij niet af om idealen maar niet na te jagen. De ideale vrouw? Ach die is toch is onvindbaar en onbereikbaar. Die ideale baan? Die kun je toch nooit krijgen? Het ideale huis? Ach, er is altijd wel wat aan te merken.

Je kunt maar beter tevreden zijn met wat je hebt. Toch?

Bijna anderhalf jaar hebt ik gewerkt in die bibliotheek en ik heb meegewerkt om tot dat ambitieuze beleidsplan te komen. En vandaag zie ik de voortgang van dingen die we al veel eerder in gang hadden gezet.

Ik zie Carla Brugman enthousiast vertellen over haar samenwerking met ROC en denk, dat komt wel goed. Ik zie Ineke Groters een ongelofelijk speels collectiespel spelen. En denk, dat komt wel goed. Ik zie Margriet Veeneman en Marianne Elsjan vertellen over de ideale bibliotheek en de website. En denk, het komt wel goed. Andere workshops heb ik niet gevolgd, maar die schijnen even inspirerend te zijn geweest. Dus….dat komt wel goed.

En sterker nog, ik ben vandaag echt aan de slag geweest. Ik heb hard moeten werken.

Alle workshops zijn gegeven en opgezet door eigen medewerkers. Er is geen externe ondersteuner aan te pas gekomen. De kwaliteit van de workshops is excellent en zou door een buitenstaander niet beter gedaan kunnen worden.

Wat ook heel bijzonder is dat al het personeel meedoet in deze workshops. Iedereen kan aanhaken en zelf aangeven wat hij of zij belangrijk vindt. Resultaten worden opgeslagen in een Wiki en dat wordt ook de vorm om de toekomst kennisdeling met elkaar mogelijk te maken. Het is een doordacht geheel.

En waarom doen we dat allemaal? We doen het omdat het vijf voor twaalf is voor het bibliotheekwerk. Ledentallen lopen hard terug en uitleningen idem dito. In de laatste brief van het minister Plasterk wordt het eerst een spoortje van twijfel getoond of bibliotheken het wel gaan redden met bibliotheekvernieuwing. Dat geluid hebben wij nog nooit eerder gehoord bij het ministerie van OC&W.

Jos Geevers, een medewerker van bibliotheek Eindhoven, heeft ooit uitgerekend dat in Eindhoven met de dalende uitleenaantallen in 2017 de laatste uitlening zal plaats vinden. Als dat zou gelden voor Zwolle, dan zou bij het pensioenfeestje van Jelle Kooistra de bibliotheek tevens haar afscheidsfeestje kunnen geven.

Maar ook hier geldt, Zwolle roeit tegen de stroom in met en groeit als kool. Daar is hard voor gewerkt. En natuurlijk, er moet hard gewerkt worden om dat vast te houden. De bibliotheek Zwolle heeft een prachtig beleidsplan en een kan bogen op goede successen in de afgelopen jaren. Wat is dan het geheim in Zwolle?

Ik kijk de zaal nog eens rond. Wat voor wonderpersoneel ziet hier in de zaal dat dat kan? En beseffen ze eigenlijk wel hoe bijzonder het is, of kunnen ze dat zelf niet zien, bij gebrek aan vergelijkingsmateriaal. In de zaal zitten zes invallers die deze conferenties in hun eigen tijd volgen omdat ze dit zo belangrijk vinden. Zo bijzonder is het dus.

Ik kijk de zaal nog eens rond. Is het wonderpersoneel? Nee, dat is het niet. Het zijn allemaal leuke mensen, maar geen wonderkinderen. Wel mensen die samen werken aan een doel en waar de organisatie goed op orde is. De bibliotheek Zwolle slaagt erin om leren en werken samen te voegen en wil dat de komende jaren ook blijven doen.

Aan mij de vraag of de bibliotheek wel goed aansluit op het netwerk. Daar bestaat geen enkel misverstand over. Overigens. Bibliotheken kunnen niet aansluiten op het netwerk, want ze zijn het netwerk. Collectiebeleid, marketing, digitale bibliotheek, er is geen onderwerp waar de Bibliotheek Zwolle niet bij betrokken is.

De ideale bibliotheek. Dat woord blijft me bij. En na vandaag geloof ik de mensen niet meer die zeggen dat je idealen niet na moet jagen en dat je tevreden moet zijn met wat je hebt.

De ideale vrouw, de ideale baan het ideale huis. Ze bestaan allemaal, ik weet het zeker. Evenals de ideale bibliotheek. Je hoeft alleen maar rond te kijken hier en erachter aan te gaan. En vooral als je een beetje door de tijd heen kunt kijken. Hoe ziet het er hier met, dit tempo over drie jaar uit? Precies, de ideale bibliotheek bestaat, en u bent erbij.

Maar dan moet u wel….. aan de slag!
Precies. Wij gaan het licht niet uit doen in 2017.

5 opmerkingen:

Astrid zei

Mooimooi... dus dat was de energie die ik op de gangen voelde. Was het ritje toch niet helemaal voor niks ;-)
Mail je het draaiboek van die werkconferentie even door? Kunnen we hier en daar vast wel wat mee. Ga ik intussen op zoek naar die ideale collega en ideale werkgever...

diriwout zei

Wat een inspirerende woorden

Mark Deckers zei

@astrid: grappig dat je dat kon voelen, dat van die energie. Soms poets je woorden wat op, maar dit was echt. Achter die idealen aan!

@diriwout: misschien aardig om in het verlengde van 23dingen over na te denken, hoe je een ingezette beweging verder brengt. Of in jouw geval, hoe je ervoor zorgt dat een muziekstuk logisch doorgaat.

Jan Klerk zei

Mooi om te lezen over zoveel goede chemie in Zwolle en nog mooier dat de ideeën daar zo breed gedragen worden. En graag veel idealen. Daar zijn er veel te weinig van in het Hollandse Polderlandschap.

Mark Deckers zei

@Jan: ik zal je complimenten overbrengen naar Zwolle. Ik was slechts de boodschapper.