woensdag 18 maart 2009

Blogkermis: Het Mea Culpa van lege woorden en holle frasen


Mijn collega Nicole Giling is een nieuwe blogkermis gestart. Het thema is ditmaal de verzuchting: wat schieten onze klanten nu helemaal op met al ons web2.0-gedoe. Merkt de klant er wel wat van?

Is web2.0 niet gewoon flauwekul2.0. Wordt elke oneffenheid in ons landschap van meningen uitvergroot tot een berg? Is elk zuchtje niet gelijk een storm? Is het niet meer dan ongebreideld voyeurisme in elkaars agenda? Is het niet meer dan ijdelheid om jezelf te presenteren op je gepimpte pagina?

Wat zijn onze motieven om ons een slag in de rondte te bloggen, te ningen of te twitteren?

De neiging bestaat om snel te wijzen naar de anderen. Ja, inderdaad die doen dat uit voyeurisme en ijdelheid. Maar ik natuurlijk niet! Kortom, kritisch zelfonderzoek zou hier op zijn plaats zijn.

Wat is er terecht gekomen van al die woorden die ik hier heb uitgespuugd? Waren het lege woorden en holle frasen? Of was het meer dan dat?

Ik ben bij mezelf te rade gegaan en bij mijn blogposts langsgelopen om te zien wat er van gekomen is.

In maart 2008 schreef over The great library swindle. Er zou een complot in Nederland zijn waarbij de vrije toegang tot informatie beperkt zou worden. Dit verhaal is later uitgemond in een presentatie op de OCN over het succes van Zoek & Boek.

Aladin is dood, lang leve aladin, was het artikel in april waar heel veel op gereageerd werd. Daarin werden adviezen gegeven over het gebruik van Al@din. Vier van de tien adviezen heb ik landelijk opgevolgd zien worden. Het is echter nog lang niet voldoende.

Van de voorzitter van de anti-Gids-fanclub was een artikel met een hartstochtelijk pleidooi voor de G!ds. En dat was uit mond zeer opmerkelijk. Ik stond bekend als de voorzitter van de anti-G!ds-fanclub. Helaas moet ik constateren dat op dit punt landelijk maar heel weinig vooruitgang is geboekt...... Ik overweeg de anti-G!ds-fanclub maar weer in het leven te roepen.

Dit is maar gewoon een greep uit de gepubliceerde artikelen. De uitkomsten zijn soms goed, soms slecht. Ja, soms is er iets in gang gezet, maar ook vaak niet. De echte trafficbuster zat vanaf febrauri toch gewoon in de blogbioscoop. In mijn statistieken zie ik dat er meer bezoekers dan ooit komen. Leuk voor mijn ijdelheid maar de klant schiet er niets mee op.

Wel constateer ik dat er meer interactie is tussen professionals dan ooit tevoren. Vroeger (lees: tot een paar jaar geleden) spraken alleen bibliotheekdirecteuren met elkaar. Die tijd lijkt voorgoed voorbij en dat lijkt me een zegen voor het land: versnelde kennisuitwisseling en ook nog leuke contacten.

Inderdaad, mea culpa voor lege woorden en holle frasen, maar evenzeer, lekker verder met scherpe woorden die kunnen leiden tot prachtige daden. Okee, en dan ook af en toe een blogbioscoop!

3 opmerkingen:

NicoleGiling zei

Flauwekul2.0 die is goed. En dat op je verjaardag. Gefeliciteerd!

WoW!ter zei

"Wel constateer ik dat er meer interactie is tussen professionals dan ooit tevoren. Vroeger (lees: tot een paar jaar geleden) spraken alleen bibliotheekdirecteuren met elkaar. Die tijd lijkt voorgoed voorbij en dat lijkt me een zegen voor het land: versnelde kennisuitwisseling en ook nog leuke contacten."

Dat moeten we nooit meer uit handen geven!

Mark Deckers zei

@WoW!ter: leuk je hier te zien! Inderdaad: nooit meer uit handen geven.
@Nicole: hoe ouder hoe wijzer?