maandag 23 maart 2009

Zoeken is beter dan vinden.....

Op mijn nachtkastje ligt al jaren een artikel van de in 2008 overleden Kees Fens. Soms verdwijnt het in het laatje van mijn nachtkastje en dan ligt het er weer maanden bovenop. Het artikel moet van begin jaren '90 zijn. Af en toe herlees ik het weer eens en verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. En dan denk ik: "waar zijn we toch mee bezig met al die zoekmachines". Omdat ik u niet allemaal uitnodig om mijn nachtkastje te bewonderen, geef ik u het (iets ingekorte) artikel maar.

Boek en Bak
Zoeken is beter dan vinden. En niet vinden is het allerbeste. We gaan een tijd van louter vinden tegemoet. Het zoeken zal verdwijnen en daarmee het geluk van de ongezochte vondst. We zullen alleen nog maar weten wat we moeten weten. En dat is altijd weinig. De ware kennis is de overbodige. En dat is de meeste.

Eén der mooiste ervaringen is die van het bladeren. Op pagina 301 staat wat je moet hebben. Dat laat je rusten. Je gaat bladeren, 'browsings' is, geloof ik de vakterm. Wat een boeiende stukken. Je besluit het hele boek te gaan lezen. En de grote reserve-vaten in het geheugen vullen zich met voorlopgi overbodige kennis.

Een haast even mooie ervaring: het 'bladeren' in een kaartenbak van de bibliotheek. Vaak heb ik niet het boek gevonden dat ik zocht. maar ik vond een paar andere die veel boeiender bleken. .....
Studenten lezen nooit meer een boek, aleen een gefotokopieerd fragment ervan (Mark: u ziet het is echt een oud artikel). De plicht. Niet die vijf jaar of de schoolsheid, maar het fotokopieerapparaat is de oorzaak van het lage peil van de universitaire studies. Met de syllabus natuurlijk.

Onze kinderen en kleinkinderen zullen nooit meer hoeven zoeken, jubelen de profeten. Alles zit in de computer. Een paar trefwoorden en daar verschijnt het gezochte. In al zijn verdoemenswaardige enkelheid, gewoon thuis, in een kamer zonder boeken. Ze zullen niet meer bladeren in boek noch bak. Ik zoek niet, ik vind, meteen. De cultuur van de tijdverspilling is ten einde.

Ik zocht gisteren een citaat. Ik het het niet gevonden. Ik had twee schitterende uren.
KEES FENS

Het artikel kan weer op mijn nachtkastje en zal er - zolang er zoekmachines zijn - ook nog wel een tijdje blijven liggen. Zoeken is beter dan vinden...

Geen opmerkingen: