woensdag 11 maart 2009

Michiel Laan en de twaalf busjes van de WSF

Aanstaande vrijdag neemt Michiel Laan afscheid als directeur van de Centrale Discotheek Rotterdam. Michiel heeft veel betekent voor muziekliefhebbers in Nederland. Er zullen vrijdag vele mensen zijn die hem roemen. En terecht. Maar één ding is 'm niet gelukt en ik dacht zo, zouden we dat voor vrijdag nog kunnen regelen?

Het volgende is het geval. De CDR maakt voor levering van CD's en muziek-DVD's gebruik van het zogenaamde landelijk transport. Dat is een vrachtwagen in dienst - van ik dacht NBD - die eenmaal of tweemaal per week de provinciale steunorganisaties aandoet. Van daaruit moet het weer verder getransporteerd worden naar de bibliotheken door de busjes van de PSO's.

Doordat dat landelijk transport niet zo vaak rijdt, heeft de CDR nog steeds te maken met een week levertijd op CD's. En eerlijk is eerlijk: eigenlijk kan dat niet meer in deze tijd.

Tegelijkertijd, hoorde ik laatst van een WSF-directeur dat die portokosten zo verrekte hoog worden. Tijd voor wat speurwerk dacht ik. De WSF had in 2005 (sorry, recenter kon ik niet vinden op internet) 130.000 IBL-aanvragen afgewerkt. Het overgrote deel zal wel naar Openbare Bibliotheken zijn gegaan. En het merendeel gaat met de post. Laten we eens uitgaan van die 130.000 aanvragen. Die stuurt een WSF-bibliotheek op met - laten we zeggen - vijf euro porto. Dat betekent dat de gezamenlijke WSF-bibliotheken gezamenlijk zo'n 650.000 euro neertellen aan portokosten.

Hoeveel busjes zou je kunnen laten rijden door het hele land voor 650.000 euro portokosten? Ik denk inderdaad zo'n twaalf. Zouden die busjes niet elke dag ervoor kunnen zorgen dat dat die CD's van de CDR naar elke provincie worden getransporteerd?

En met twaalf busjes kun je echt meer dan alleen het landelijk transport. De 120 grootste bibliotheken kunnen ook meegenomen worden in dit traject en daarmee dek je 80% van de Nederlandse bevolking. En dan geldt voor Michiel: vandaag besteld, morgen geleverd.



U mag van mij allemaal nog heel lang praten over collectiemodellen, etalages, topcollecties maar volgens mij kunt u vrijdag twaalf busjes aanbieden aan Michiel Laan. WSF-directies, grijp uw kans voor een megacadeau waar u zelf ook nog beter van wordt.

Overigens: al die boeken worden ook nog eens teruggestuurd naar de WSF-bibliotheken. Ook daar gaat weer 650.000 euro porto, nu echter verdeeld over een kleine 100 bibliotheekinstellingen. Zouden we daar ook nog wat mee kunnen?

Michiel, het ga je goed!
N.b.: ik kan er in mijn berekeningen wel wat naast zitten. Maar zelfs als het de helft is: ook met zes busjes is Michiel al blij......

8 opmerkingen:

Unknown zei

Strak plan!

Mark Deckers zei

Kijk een reactie van de eerste WSF-bibliotheek. Heb jij groot rijbewijs Edwin?

Astrid zei

Altijd wel een leuk rekenmodelletje paraat! Doen dus. Maar wacht even een week met bestellen, vrijdag is het de 13e...

Unknown zei

@ Mark: dan dan weer niet maar ik heb wel ervaring als verhuizer. Sjouwen moet wel lukken dus :-)

Eddy zei

Terug in de tijd klopt jouw verhaal, Mark. Maar vooruit denkend heb ik de indruk dat dat heen en weer gesleep met CD's en boeken nog slechts een kwestie van tijd is. De digitale snelweg zal ons alengs inhalen. En dan ziet de rekensom er een stuk minder rooskleurig uit.......

Mark Deckers zei

@Edwin: ook goed!
@Eddy: WSF13onder1knop zorgt juist weer voor meer bestellingen bij de WSF begrijp. Dat is wellicht een tijdelijke opleving.

Overigens zou je wel kunnen zeggen dat je dat geld van porto dus nu ook in digitale bestande zou kunnen investeren.

Anoniem zei

De bezorgdheid over de hoge portokosten wordt ook door de Zeeuwse Bibliotheek gedeeld. Vanuit mijn functie als PSM voor Zoek&Boek en als lid van de WSF-IBLwerkgroep ben ik een klein onderzoek begonnen.
We hebben de gemiddelde portokosten per boek berekend.
Vervolgens hebben we 2 maanden bijgehouden hoe lang het duurt voordat we een, via TNT verstuurd, boek, per landelijk transport terugkrijgen. Van NBD Bibion heb ik doorgekregen hoe vaak het landelijk transport de verschillende PSO´s bezoekt. Ook heb ik, per provincie, een overzicht van het Provinciaal transport. Want als dat niet goed geregeld is, dan heeft opvoering van een frequenter landelijk transport ook geen zin.
Je hoort er nog van!

Mark Deckers zei

@els: dat is goed nieuws. Als je een overzicht hebt en het is openbaar, is het leuk om te hebben. Mocht ik iets kunnen doen om je te helpen (behalve stukjes schrijven) dan doe ik dat ook graag. Maar je hebt vast goede contacten met Gerda en René.