vrijdag 6 maart 2009

De koning van Katoren strikes back!

Een tijdje geleden schreef ik een zure post over de ontwikkelingen rond de bibliotheek Deventer. Politiek geharrewar leidde toen tot het aftreden van de vijf wethouders. Het plan rond een nieuwe bibliotheek en stadhuis leek na bijna 15 jaar voorbereiding van de baan.

Jan Terlouw - voor ons natuurlijk bekend als kinderboekenschrijver - werd gevraagd als lijmer voor het college. En dat blijkt hij met verve te doen. Naar verwachting wordt vandaag bekend gemaakt dat het college gelijmd is en dat het plan voor de nieuwe bibliotheek en stadhuis in dit akkoord zit. Uiteraard wordt er een knieval gemaakt naar de PvdA, want die eiste destijds een onafhankelijke doorrekening van alle kosten. Die doorrekening gaat er komen en het zal wel draaien met woorden worden over wat nou de opdracht is en wie de opdrachtgever. Mooi werk voor de politiek maar niet voor ons.

Fijn dat het weer vooruit gaat en leuk om te zien dat een kinderboekenschrijver de boel vlot trekt. Afgelopen jaar las één van mijn kinderen De koning van Katoren. En daarin komt het verhaal voor van de vogels van het stadje Decibel. Een groepje vogels die het leven in de stad met gekrijs onmogelijk maakt. Hoofdpersoon Stach moet de vogels tot zwijgen zien te krijgen. Dat lukt op een creatieve en kinderlijke wijze.

Zou het niet wat zijn om Jan Terlouw maar weer eens uit te nodigen in de bibliotheek in Deventer? En hem aan kinderen te laten uitleggen wat die vogels van Decibel te maken hebben met de lijmpoging in Deventer. Volgens mij zijn er behoorlijk wat paralellen te trekken.

Voor Deventer: hopen en bidden dat de PvdA ja zegt. Voor de rest: Nodig eens een kinderboekenschrijver uit bij uw politieke problemen! Doet wonderen.

4 opmerkingen:

Astrid zei

Pracht Jan!
Ik schreef ook al eens over Katoren. Volgens mij moet iedereen die boeken een keer lezen...

Anoniem zei

"Nodig eens een kinderboekenschrijver uit bij uw politieke problemen! Doet wonderen."

Op zich een erg leuke stelling, maar je laat hierbij het politieke en bestuurlijke verleden van Jan Terlouw wel héél erg buiten beschouwing, en daarmee doe je hem - in mijn ogen - toch tekort.

Mark Deckers zei

@Manja: dat klopt natuurlijk wel een beetje. Een aangezien ik van de kinderbiosgeneratie ben, ken ik Jan Terlouw ook wel langer dan vandaag.

En toch denk ik dat Jan Terlouw zo geschikt is omdat hij als schrijver meer verbeelding heeft dan anderen. Dat ie ook politicus is geweest is natuurlijk handig.

@Astrid: Een speciaal tafeltje met Jan Terlouwboeken heeft ie nu wel verdiend in Deventer. Dus displayers aller landen verenigt u: promoot Jan Terlouw

Anoniem zei

"En toch denk ik dat Jan Terlouw zo geschikt is omdat hij als schrijver meer verbeelding heeft dan anderen."

Daar zou je dan weer best eens (groot) gelijk in kunnen hebben.